pátek 27. března 2015

STOCKHOLM: Helmut Newton, Grön Land a živí sobi



      Dneska bych se ráda podělila o typy, co určitě stojí za to vidět ve Stockholmu. Náš výletní den začal procházkou ke galerii Fotografiska, kde zrovna probíhalo několik výstav a ta hlavní ukazovala fotky Helmuta Newtona, kterého určitě znáte jako úžasného "módního" fotografa. Jeho fotky mě hrozně baví, miluju jak jsou ironické a dělají si samy ze sebe legraci. Fotografiska je krásná zrekonstruovaná galerie přímo na pobřeží řeko-moře. Je v ní i skvělá kavárna s výhledem na nedaleký zábavní park Grön Land, kam jsme se vydali lodí po výstavě. Určitě už o mě víte, že miluju kolotoče, na Matějskou chodím několikrát za sezónu a nenechám si ujít žádnou pouť. Proto bylo jasné, že musím jít i na atrakce v Grön Landu. Nejvíc ze všeho se mi líbil řetízkáč nad vodou, o kterém bude ještě řeč v příštím článku přímo z parku. První den jsme ale na ostrově vypravili do skanzenu, kde jsme kromě lidí v kostýmech a švédské (a laponské: domek na kuřích nožkách a ten, co vypadá jako iglů) architektury viděli spoustu zvířat, třeba vlky, medvědy, gepardy, losy nebo soby, což byl pro mě obrovský zážitek. Ve skanzenu jsme strávili spoustu času a cestou na večeři jsme akorát stihli jeden z nejkrásnějších západů slunce, co jsem kdy viděla.

pátek 20. března 2015

travelling diary: STOCKHOLM / day 1


     Tak dnešním článkem oficiálně posouvám hranici "od vyfocení-k publikování" do nejzazších mezí :D Schválně, kdo z Vás si ještě pamatuje, kdy jsem na blog psala, že jedu do Stockholmu? .) Moc mě mrzí, že jsem na fotky po celou dobu nějak pozapomněla, protože když jsem přijela, začal školní ruch a zážitek šel trochu stranou. Když se ale k fotkám občas vracím, říkám si, že bych Vás o tu kouzelnou atmosféru Stockholmu – jednoho z nejkrásnějších evropských měst – aspoň takhle přes blog neměla ochudit. Bylo tam opravdu nádherně, viděla jsem soby i losy – a vlky! (počkejte si na příští článek ;), kochala se stylovými švédy a obdivovala, jak mají všude čisto, všechno kvalitní, nešetří ani na značce mýdla na veřejných záchodcích, všichni jezdí na kole, mluví perfektně anglicky a celá země se zdá jako ideal for living. Hrozně ráda bych se do Stockholmu vrátila co nejdřív (nebo by stálo za to třeba Oslo? Riga? Petrohrad? Helsinki?), měly jsme s kamarádkou trochu plány na jaro, ale bohužel mě zavalila přemíra povinností. Nicméně cestovatelských článků letos rozhodně nebude málo (když nepočítám ještě pár dalších ze Švédska), protože jsme s kamarádkama na celé tohle léto vymyslely něco hodně hodně hodně velkýho a to se teda fakt máte na co těšit .) Tušíte?

sobota 7. března 2015

Esprit Home

     Dlouho tady nebyl článek o tipech na doplňky do bytu a dnes jsem se to rozhodla napravit, protože mě hrozně baví hledat krásné doplňky, vylepšovat si pokoj a byt a dekorovat. Přiznávám, že mám zase období, kdy mě přestaly bavit sterilní prázdné interiéry (snad mne nečte nikdo z mých profesorů) a oblíbila jsem si domovy, které vyjadřují osobnost obyvatele, jsou barevné, zářivé a optimistické. Toho jste si už mohli určitě všimnout v mém článku o pokoji doma (tady) a v Praze (tady) jsem loni zase spíš propagovala minimalismus :) Říkám si, že by to fakt chtělo už nový room tour, protože jsem se v léte přestěhovala do vedlejšího pokoje a můj pokoj zase vypadá úplně jinak, tak Vás asi brzy čeká právě to :)
     Já své bytové doplňky nejraději hledám na blešácích a vozím si je domů jako suvenýry ze světa (ahoj, svícne z Athén a ahoj, svícne z Amsterodamu!), nepohrdnu ale ani obchody s bytovým textilem. Kromě Zara Home, Gant Home a H&M Home, které jsou mé oblíbené, jsem teď objevila ještě na Esprit.cz sekci Home s veselými barevnými bytovými doplňky. Úplně nejvíc mě dostala nádherná deka, roztomilý puntíkovaný župan a výrazný svícen. Kromě toho na webu Espritu najdete i spoustu dalšího zařízení do kuchyně, koupelny i obytných prostor včetně dětského pokoje, také tapety a závěsy s výraznými vzory.
     Jaké bytové dekorace se líbí Vám? A máte zájem o další room tour? :)

čtvrtek 5. března 2015

big skirt in the big city


    Ahoj, všichni! Jak se máte? Já jsem strávila víkend v Rakousku na horách a teď splácím daň v podobě nachlazení. Taky mám teď trochu odvykačku od Instagramu, protože mám iPhone (po milionté) v opravě a na "superskvělou" Nokii, kterou jsem dostala jako náhradu, Insta nejde ani stáhnout :D, fotky jsou příšerné a nemá ani přední foťák.. First world problems .) Ve škole nám už začalo docela peklíčko, hodili na nás všechny ty rysy z deskriptivy a pozemního stavitelství a prezentace do ateliéru, kde máme prezentovat dinosaura, co je zatím ve vývojovém stadiu mloka .)
     Tak já se jdu trochu prospat a snad se zase brzy ozvu. Rozhodně sledujte instagram (@emgolightly), kde už snad o víkendu něco přidám, protože si jdu zítra vyzvednout nový telefon. A už delší dobu plánuju, že bych natočila nějaké video, v posledním půl roce už ani moc nečtu blogy, jakože spíš koukám na youtubery a hrozně mě to baví, ale nevím, asi zkusím něco natočit a pak to budu hodně dlouho kriticky zkoumat, jestli nejsem trapná a tak podobně :D Měli byste o video zájem?