Ahoj, tak konečně jsem to všechno napekla a nafotila a můžu se s váma podělit o asi nejžádanější článek v dějinách blogu :) O recept mi psali nebo mě o něj osobně prosili všichni, co mé quiche někdy ochutnali a tak se o něj chci teď podělit. Na začátek bych chtěla říct, že moje nejoblíbenější příchuť je kombinace cuketa a kozí sýr, ale můžete experimentovat a vymýšlet podle chuti, já dělám ještě klasiku cibule se slaninou, špenát buď se sýrem nebo se slaninou, brokolici s hermelínem nebo špenát se slaninou, hříbky s kozím sýrem,… Určitě mi dejte vědět, jestli se vám koláč povedl a čím jste ho inovovali:)
Co budeme potřebovat?
- formu na quiche, průměr 28 nebo 32 cm, případně dvě malé formy polovičního průměru
- metličku na vymazanání (studenti čtou papírové ubrousky)
- struhadlo na sýr (ale jde i nakrájet)
- váleček (studenti čtou skleněná lahev)
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- cca 4 lžíce vody
- olej na vymazávání
- čerstvý špenát (jedno balení má asi 150 g)
- kozí sýr
- 300 ml smetany
- 3 vajíčka
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
Nejdříve ze všeho dáme nahřát troubu na 180 C.
Jakmile si to všechno nachystáte do misek a vyfotíte na instagram, můžeme se pustit do práce – jako první děláme těsto: do mouky zpracujeme změklé máslo, do vzniklých hrudek přiléváme po lžičkách vodu, někdy stačí i méně než tři, orientujte se podle toho, jestli se těsto ještě drolí, nebo už se tváří jako dospělé těsto.)
Ve finále by mělo vypadat nějak takto:
Hotové těsto rozválíme na cca půlcentimetrovou placku, vytvarujeme ji do vymazané formy a propícháme vidličkou.
Špenátové lístky zbavíme tuhých stonků a zpaříme vařící vodou.
Dovnitř nejdříve strouháme kozí sýr a nakrájíme špenát.
Vše zalijeme směsí z ručně trochu rozšlehaných vajec se smetanou, nastrouhanou asi čtvrtkou muškátového oříšku a vydatnou dávkou pepře i soli.
Dáme péct do trouby na 200 C do té doby něž okraje a sýr nezezlátnou. V mé šílené pražské troubě je to za 20 minut, doma v Ostravě i 40, sami poznáte, jestli je vnitřek quiche ještě polotekutý, nebo už krásně pruží.
Dobrou chuť!
Vypadá to dobře :)
OdpovědětVymazatsuper to vyzerá, vyskúšam :)
OdpovědětVymazatTo vypadá ÚŽASNĚ! Brzo to zkusím :)
OdpovědětVymazatZejtra se na něj vrhnu, vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatA mouku polohrubou?
hladkou! jsem tele:)
Vymazatparáda pro člověka jako já, který není příliš na sladký :) píšu si do receptáře!
OdpovědětVymazatparáda pro člověka jako já, který není příliš na sladký :) píšu si do receptáře!
OdpovědětVymazatděkuju za komenáře, holky:)
OdpovědětVymazatMozem sa opytat na smotanu? Na slahanie alebo kysla smotana? Dakujem
OdpovědětVymazatna šlehání:) přeju, ať se podaří:)
VymazatDakujem prave idem na to :-) super navod az myslim ze nemam co pokazit...veeelmi sa tesim, dakujem zatial
OdpovědětVymazat