sobota 14. června 2014

Recept: špenátový quiche s kozím sýrem


Ahoj, tak konečně jsem to všechno napekla a nafotila a můžu se s váma podělit o asi nejžádanější článek v dějinách blogu :) O recept mi psali nebo mě o něj osobně prosili všichni, co mé quiche někdy ochutnali a tak se o něj chci teď podělit. Na začátek bych chtěla říct, že moje nejoblíbenější příchuť je kombinace cuketa a kozí sýr, ale můžete experimentovat a vymýšlet podle chuti, já dělám ještě klasiku cibule se slaninou, špenát buď se sýrem nebo se slaninou, brokolici s hermelínem nebo špenát se slaninou, hříbky s kozím sýrem,… Určitě mi dejte vědět, jestli se vám koláč povedl a čím jste ho inovovali:)

Co budeme potřebovat?


  • formu na quiche, průměr 28 nebo 32 cm, případně dvě malé formy polovičního průměru
  • metličku na vymazanání (studenti čtou papírové ubrousky)
  • struhadlo na sýr (ale jde i nakrájet)
  • váleček (studenti čtou skleněná lahev)
  •  250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • cca 4 lžíce vody

  • olej na vymazávání

  • čerstvý špenát (jedno balení má asi 150 g)
  • kozí sýr
  • 300 ml smetany
  • 3 vajíčka
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř



Postup:


Nejdříve ze všeho dáme nahřát troubu na 180 C.

Jakmile si to všechno nachystáte do misek a vyfotíte na instagram, můžeme se pustit do práce – jako první děláme těsto: do mouky zpracujeme změklé máslo, do vzniklých hrudek přiléváme po lžičkách vodu, někdy stačí i méně než tři, orientujte se podle toho, jestli se těsto ještě drolí, nebo už se tváří jako dospělé těsto.)


Ve finále by mělo vypadat nějak takto:


Hotové těsto rozválíme na cca půlcentimetrovou placku, vytvarujeme ji do vymazané formy a propícháme vidličkou.


Špenátové lístky zbavíme tuhých stonků a zpaříme vařící vodou. 


Dovnitř nejdříve strouháme kozí sýr a nakrájíme špenát.


Vše zalijeme směsí z ručně trochu rozšlehaných vajec se smetanou, nastrouhanou asi čtvrtkou muškátového oříšku a vydatnou dávkou pepře i soli. 


Dáme péct do trouby na 200 C do té doby něž okraje a sýr nezezlátnou. V mé šílené pražské troubě je to za 20 minut, doma v Ostravě i 40, sami poznáte, jestli je vnitřek quiche ještě polotekutý, nebo už krásně pruží.


Dobrou chuť!

11 komentářů:

  1. super to vyzerá, vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá ÚŽASNĚ! Brzo to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zejtra se na něj vrhnu, vypadá skvěle.
    A mouku polohrubou?

    OdpovědětVymazat
  4. paráda pro člověka jako já, který není příliš na sladký :) píšu si do receptáře!

    OdpovědětVymazat
  5. paráda pro člověka jako já, který není příliš na sladký :) píšu si do receptáře!

    OdpovědětVymazat
  6. Mozem sa opytat na smotanu? Na slahanie alebo kysla smotana? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na šlehání:) přeju, ať se podaří:)

      Vymazat
  7. Dakujem prave idem na to :-) super navod az myslim ze nemam co pokazit...veeelmi sa tesim, dakujem zatial

    OdpovědětVymazat