pátek 22. června 2012

Welcome home, books!


Dneska jsem si donesla z antikvariátu 9 knih klasiky k maturitní četbě. Zjistila jsem, že začít rok před maturitou není tak brzo, jak se zdálo, a nevím, kdy mám těch 30 knih přečíst a vypracovat (uznávám, některé jsem už četla, ale tak minimálně půlku ještě ne a stejně ty, co jsem za sedm let na gymplu četla, si už nepamatuju). Dnes bych vás teda chtěla poprosit o pomoc, se kterýma knihama začít, které se vám líbily a které nestojí za nic, umřu u nich nudou a měla bych je raději vyměnit za jiné (seznam odevzdávám až v září). První půlka knih obsahuje:

  • Hrabalovy Ostře sledované vlaky - tenká kniha, do té se mi docela chce :D
  • Milá sedmi loupežníku od Dyka - četla jsem, moc se mi to nelíbilo, ale rozbor hádám nebude složitý.
  • Čechovův Višňový sad - v divadle se mi to nelíbilo, ale má tato hra jen 100 stránek, takže asi nebude tak nudná jako 3 hodinové představení.
  • Orwellova Farma zvířat - na základě shlédnutí filmu, u kterého jsem v hodinách angličtiny nenápadně ronila slzy do kapesníku při předstírání smrkání, jsem si ji ze seznamu vybrala, ale spolužáci říkali, že je prý kniha ještě drsnější než film, tak nevím, jak ji přežiju.)
  • Goethe - Utrpení mladého Werthera - jedna z mých vůbec nejoblíbenějších knih, doporučuji všem už teď. Goetheho miluju a tahle kniha je výborná, zároveň nejromantičtější a nejdepresivnější knížka, co jsem četla.
  • Hemingway - Stařec a moře - oblíbenec číslo dvě. Knížka je báječná a tuhle si přeju u matury vytáhnout asi nejvíc.
  • Maupassant - Kulička - kamarádka na to měla referát a znělo to zajímavě, navíc Maupassantovy věci mě baví, už jsem předtím od něj něco četla a bylo to dobré.
  • Ken Kesey - Vyhoďme ho z kola ven - předloha k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Film miluju a jsem si jistá, že kniha bude stejně skvělá.
  • F.S. Fitzgerald - Velký Gatsby. Neviděla jsem sice ani film, ale Fitzgerald je moje nejoblíbenější postava americké literatury. Mám od něj doma ještě jednu knihu i s povídkou jeho ženy Zeldy. Velkého Gatsbyho znám jen teoreticky, co jsme se učili ve škole a moc se na tuhle knihu těším, plánuju si ji vzít do NYC a číst ji v prostředí, o kterém Fitzgerald nejčastěji psal.
  • Havlíčkovy Petrolejové lampy mě během školního roku zaujaly z českých děl nejvíc, určitě se podívám i na film s Ivou Janžurovou.
  • Twainovy Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna jsem četla už jako malá a Sawyera dokonce i v angličtině, přesto si třeba Hucka budu muset přečíst ještě jednou, protože si ho skoro nepamatuju.
  • Austenová - Pýcha a předsudek - na to se moc těším, loňské léto jsem strávila se všema knihama Charlotte a Emily Bronteových a tohle bude myslím, něco na ten způsob, aspoň to očekávám, tak třeba budu ještě překvapená:)
  • Neruda - Povídky Malostranské - nevím moc, co mám čekat, probírali jsme Nerudu už dávno, tak si moc nepamatuju o čem kniha je, ale Neruda je klasika a stejně bych si ho někdy přečetla.
  • Oliver Twist od Dickense - na toho se popravdě těším nejméně. Vybrala jsem si ho jen do počtu a možná ho nakonec vyměním za jinou knihu, protože jsem nedokoukala ani film, jak mě nebavil a taťka říkal, že tu knihu nedočet, protože ho nebavila.. 
Tak mi prosím poraďte, jestli jste zmiňované četli a jak se vám líbili, případně, co je největší nuda, nebo jaká jiná kniha ze seznamu nové maturity je dobrá a já ji tu nemám?:) Tohle je jen polovina mých vybraných, které už mám doma, ještě mám dalších 15, které mám buď na chatě, půjčí mi je děda nebo si je budu muset koupit v antiku, tak vám je sem zase dám během prázdnin a poprosím o radu:) Děkuju!

49 komentářů:

  1. já jsem teď v kvartě a četla jsem stařec a moře, ta se mi docela dost líbila, ale četla se zase docela těžko, taky Oliwera Twista, toho jsem četla i v angličtine, povinně, taky farmu zvířat, která byla z těch asi nejtěžší dlouho jsem se ní nemohla prokousat a ostře sledované vlaky jsem viděla jen film, ale knížku doma máme a je fakt, že je docela tenká, tak ta pujde asi dobře :D

    OdpovědětVymazat
  2. Farma zvířat se mi moc líbila a dokonce jsem si jí vytáhla u maturity :) není tolik drastická, neboj! A Hrabal se čte skvěle, jen si je třeba zvyknout na jeho styl psaní.

    OdpovědětVymazat
  3. Pýcha a předsudek bude určitě skvělá kniha:) Já jsem k maturitě četla Jméno růže a to je úžasná kniha, tu bych si přála vytáhnout já:) ale mám ještě dost času, když jdu teprv do druháku:D Jinak teď k maturitě čtu Nadějné vyhlídky a to je taky docela čtivý:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéžby mi někdo řekl, že mám číst k maturitě už od prváku! :D Teď mám za rok stihnout tak 20 knih:( :D Děkuji ti za tipy!

      Vymazat
  4. S tými knihami ti bohužiaľ neporadím, ale držím ti palce :) A krásne topánky!

    OdpovědětVymazat
  5. To ti pojde, klasika sa vzdy zide, nie len pri maturite, neber to ako povinnost ale ako rozsirenie obzorov, aspon sa budes vediet zapojit do intelektualnej debaty, ked to situacia vyziada. Ja som sa na to pri mature vykaslala,, klasiku citam preto, lebo ju mam rada, nie z povinnosti, aj tak som si vytiahla anticku literaturu a mala som 1 :D Vsetko je o stasti;) Good luck. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si taky vybrala vetsinu tech, ktere jsem si chtela precist uz dlouho, jen par jich tam je vylozene dopoctu jako nejmensi zlo. Treba prave ta antika.. To by me asi zabilo :D Dekuji ti moc za rady:)

      Vymazat
  6. Oliver Twist, Pýcha a předsudek, Petrolejové lampy - velmi dobrá četba (aspoň pro mě), z ostatních jsem většinu tenkrát taky přelouskala, ale jak mě to bavilo si už moc nepamatuju.. ale myslím že je to celkem dobrý výběr.. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Určite
    Hrabalovy Ostře sledované vlaky
    A toto je najlepšia kniha ktorú som čítala
    Orwellova Farma zvířat
    A tiež nieje zlá
    F.S. Fitzgerald - Velký Gatsb

    OdpovědětVymazat
  8. books and shoes,such a lovely combination! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Zkus: Alberto Moravia - Horalka (prostředí 2. SV v Itálii), dobře se o ní u maturity povídá, a film se Sophií Loren taky není k zahození. Pak určitě dramata od Čapka, Petr a Lucie od Romaina Rollanda..Pýcha a předsudek, Velký Gatsby, Stařec a moře, Farma zvířat = skvělý výběr.

    OdpovědětVymazat
  10. Farma zvířat je úžasná, podle mě fakt kniha, která mi strašně moc dala stejně tak jako 1984. Do toho určitě jdi. Ken Kesey je taky dokonalej, je to čtivé a myslím, že budeš nadšená. Co se týče Dickense, tak podle mě musíš přetrpět tak prvních sto stran a pak tě kniha vtáhne do děje, je to trochu jiné než jak bývá zfilmované, ale mě osobně se to líbilo. Přidala bych ještě nějakého Remarqua, Sophiinu volbu a co takhle něco od Čapka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja prave Capka moc nemusim.. Jeste tak Josefa, ale Karel a to, co psali spolecne me moc nebere. Cetla jsem kdysi Krakatit a opravdu jsem to pretrpela:( Kazdopadne dik za podporu s Dickensem, aspon uz se te knizky tak nedesim:D A Sophiinu volbu si chci taky precist, ale v povinne ji nemame, takze to vidim az po mature:)

      Vymazat
    2. Já ti s tím Čapkem úplně rozumím, s Krakatitem jsem to měla stejné. Na střední se mu většinou ale věnuje hodně času a ve staré maturitě byl snad i jako samostatná otázka, tak proto si ho asi každý bere. Já sama jsem si ho nezařadila do kánonu a místo něj vybrala od Lustiga Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, ta by se ti myslím taky mohla líbit, jestli jsi už nečetla. :)

      Vymazat
    3. Ano, tu mam na seznamu! Je v tech zbylych 15 knizkach, ktere jsem tu nepsala, protoze je jeste nemam doma. Jeste jsem to necetla a ani netusim o cem to je, ale slysela jsem, ze pry ta kniha stoji za to:)

      Vymazat
  11. farma zvířat si chci taky přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dekuji vam vsem moc za tipy, doufam, ze mi poradite i se zbyvajicima knizkama:) Z techto zacnu asi tim Fitzgeraldem:)

    OdpovědětVymazat
  13. Mně se nejvíc líbila knížka Na západní frontě klid od Hemingwaye, ale já měla starou maturitu.

    OdpovědětVymazat
  14. Farma zvířat je skvělá knížka! Já jich mám ale poslední dobou až po krk :D
    Jinak, nechceš mi dát ty boty? :D

    OdpovědětVymazat
  15. prej za rok precist 20 knih:DD, ja si rikala mesic pred maturitou, ze moc uz nestiham precist 10 knih :D ale nic proti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ja ti nevim.. 20 knih, knihy k prijimackam, uceni na talentovky, vypracovat otazky, uceni normal do skoly.. Myslim, ze bych ty knihy mela precist tak do rijna, jinak bude dobry stres:D

      Vymazat
  16. Farmu zvířat bych si taky jednou chtěla přečíst :). A do dneška si pamatuju, když nám učitelka vyprávěla Kuličku a od tý doby sedo ní chci taky pustit :).

    OdpovědětVymazat
  17. Mě se Oliver Twist líbil (kniha) a hodně! :) Podle mě to bylo dojemné a smutné. Celou knihu jsem malému Oliverovi fandila a přála si, ať se má konečně chudáček dobře. A Farma zvířat byla taky hodně dobrá. Tak pěkné počteníčko přeji! .)

    OdpovědětVymazat
  18. jééé, hezký výběr! :-)
    určitě doporučuji Orwella - sice jsem četla 1984, ale věřím, že i Farma zvířat bude stejně dobrá (hned si jí píšu na svůj seznam :-))
    Oliver Twist je klasika, ale radši mám třeba Obraz Doriana Graye - nevím, proč tyhle díla srovnávám... asi že jsem je četla ve stejné době a jsou ze stejné doby...
    taky mám moc ráda Hrabala, i když Ostře sledované vlaky jsem nečetla, ale třeba Postřižiny nemají chybu :-))
    a Austenová se mi zošklivila, když jsme na jazykovce četly Emmu, i když v čj se mi ta knížka četla hezky, takovej lehkej románek, takže na léto ideální :-)) takže tou bych asi začala :-))

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem z knih k maturitě přečetla asi půlku. Státní maturita z čj neni zas takové terno. Dostaneš uryvek z knihy, přečteš si ho, určíš kam příspěvěk do dějě patří a pak klidně můžeš vykládat to, co se naučíš z netu o autorovi aknize. Já to tak udělala a dostala jsem plný počet bodu :) Měla jsem od Poea Povídky :)

    http://fashionpuding.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Určitě bych se vyhla Hrabalovi - to byl fakt děs a stejně tak i Goethemu - pokud se tedy nevyžíváš v sáhodlouhých popisech přírody a citů, mě to dost nudilo. Nebavil mě ani moc Neruda, ale to už je otázka vkusu (spolužáci ho četli s nadšením) :) Jinak bych určitě doporučila Austenovou, ta byla super! A sice nevím, co máte dál v seznamu, ale pokud tam je třeba Petr a Lucie (krátké, skvělé), Na západní frontě klid (krátké, dobře čtivé) nebo cokoliv od Hosseiniho, tak doporučuju :)
    Já jsem si u maturity vytáhla Horalku, což nebyla úplně nejhorší volba (pro mě), ale někomu dost nesedla... Každopádně, pokud můžu sdílet tajný fígl mých spolužáků (já jsem totiž poctivě všechno přečetla), pokud něco nestihneš, tak na to, abys dala tu státní maturitu stačí i to, když si přečteš zápisky od několika různých zdrojů, popř. koukneš na film, přečteš na wiki apod. My jsme u maturity mluvili 8 min o knize a 7 min. rozbor neuměleckého textu, a za tak krátkou dobu nestihneš říct ani půlku toho, co sis připravila :)
    Hezké počtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakonec jsem Hrabalem zacala, 80 stranek mi prislo na tech 14 dni, co ted budu doma idelani a zatim je to docela v pohode, uvidim, kam to bude postupovat. A Goethe je prave muj oblibeny autor a Utrpeni mladeho Werthera miluju (asi se vyzivam v tech jeho krizich:D), ale je pravda, ze ty popisy byly fakt dlouhe a narocne. Ale dekuju za info, ja prave moc nevim, co vsechno se o te knize ucit.. Umelecke prostredky, dej, a nejaky historicky kontext asi, ze? Petr a Lucie tam mame taky a mozna na to dojde, sice jsem si ji zatim nezapsala, ale jestli me nebude neco bavit, vymenim to za tohle:))

      Vymazat
  21. Tak snad to stihneš a vše se pak povede ! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Farmu zvířat si rozhodně přečti :) Taky už jsem začala s knížkama, mám přečtenou Farmu, Malého prince, Romeo, Julie a tma od Otčenáška a Máj, všechno kromě Máje doporučuju, bohužel aspon jednu poezii tam mít musíme, že, takže Máj byl nejschůdnější :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já si vybrala Máj i Kytici, myslím, že jsou obě super, už jsem je četla několikrát:) Ty vlastně taky maturuješ za rok, co? Ojoj, good luck už dopředu!:D

      Vymazat
  23. Já ti asi moc neporadím,maturita ma čaká až za 4r.
    Ale ďakujem za typy, niektoré s tých kníh vyzerajú celkom zaujímavo.
    Držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Z těhle jsem četla jen dvě - Stařec a moře a Pýcha a předsudek. Pýchu a předsudek rozhodně doporučuji jako knihu, je moc hezká a co se týče Starce, tak se vyplatí přečíst si začátek jak vypluje na moře a pak to nechat. Je to pak celkem nuda a ono je nakonec lepší si pustit film, který je stejný jako kniha, ale určitě to doporučuji, protože je o tom hodně co říct - jak o autorovi tak o díle a je to krátké ;) Jinak rozhodně nespoléhej nato, že budeš mít všechny knihy v paměti těsně před maturitou, ale dobře si udělej nějaké pracovní listy a ty si pak pročteš den před maturitou a bude to supr ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Starce a moře miluju! Ta knížka má hlubší význam a strašně se mi tady ty věci líbí, metafory, symboly.. Takže tu bych fakt chtěla, protože bych o ní mohla mluvit věčnost a i to období je mi blízké. U ostatních knížek si to budu muset pak všecko zopakovat, to je mi jasný:) Děkuji.)

      Vymazat
    2. Tak možná mi to jako nuda přišlo, protože jsem měla tři dny do maturity a chybělo mi sedm knížek :D

      Vymazat
  25. Děkuji vám všem, jste nejlepší poradci!:)

    OdpovědětVymazat
  26. moje maturitní četba je také v plném proudu :) jen ti závidím váš výběr, my tam máme takový slátaniny, nic z toho, co jsem si oblíbila v podstatě číst nebudu :/

    OdpovědětVymazat
  27. Četla jsem Farmu zvířat a je to fakt dobrá knížka. Ale nepamatuju si teda, že by mě rozbrečela, spíš je to k přemýšlení než k pláči. Film jsem teda neviděla, tak nemůžu srovnat.
    Pýcha a předsudek je super, stejně tak Rozum a cit a obě tyhle knížky byly báječně zfilmovány (Pýcha a předsudek i jako minisérie, ale tu jsem neviděla - jen ten film s Keirou Knightley a tam je pan Darcy naprosto k sežrání :)).
    Povídky malostranské si vybavuju, že se mi četly dobře, ale teda Týden v tichém domě, nebo jak se ta povídka jmenuje, je dloooouhý a málem jsem u toho umřela :D

    OdpovědětVymazat
  28. Čusek, super čuper čtecí diskuze. Já osobně bych doporučila: Čechov- cokoliv od něj (čte se skvěle), Orwell- určo purčo Farmu zvířat i 1984, já jsem ještě četla trochu z jeho Válečného deníku a taky to bylo fajn, Goethe? To jako fakt?! já četla Utrpení M.W. a Fausta v prváku a trpěla jsem více než ten mlaďoch Werther (ale tak nejsem zrovan literární typ). Z toho zbytku se pak kaju a přiznávám, že jsem četla jen Austenovou- příjemná oddychovka a kdysi dávno Nerudu (taky fajn). Nechceš si tam přidat ještě nějakou novotu? Třeba McEwana nebo Cunninghama? Nevím, jak moc volnou ruku Vám v tomhle ponechávají, ale toto se čte jedna báseň. Jinak se neděs... Když se do čtení dáš, jde to rychle. ;) Navíc i povinná četba je zajímavá, mně to obzvlášť můžeš věřit, studuju techniku a jediným utrpením pro mě bylo pak hledat anafory a metafory a všelijaké toto literární zbla.
    Měj se hezky, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za zapojeni do diskuze;) Novotu kdyztak po maturitce, tu v cetbe nemame;) Myslim, ze jediny soucasnik je tam Viewegh. A jako vim, ze Goetheho nemaji radi ani nasi cestinari, ale ja na nej byla tak naladena po cteni Gossip Girl, kde o nem Dan furt mluvil, ze jsem si ho hrozne chtela precist a Werther se mi libil moc a ani Faust nebyl spatny. Jinak pro me bude analyza textu taky peklo, obzvlast poezie :D Aspon, ze Maj a Kytice jsou tak proflakly, ze tam ty umelecke prostredky snad poznam :D

      Vymazat
  29. Rok na čtení je spousta času, taky jsem začala o prázdninách. Navíc některé knihy jsou dost krátké. Vybrala bych si taky podle období - čím víc spisovatelů z jednoho období, tím méně se toho musíš učit. Je dobré si vybrat všechny knihy od jednoho autora - třeba Čapek - my v nabídce měli tři jeho díla. Jsou krátká a čtivá a ušetříš si čas na učení dalších autorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Kači! Čapka zrovna nemusím, ale řešila jsem to tím, že jsem pobrala všecky američany z Lost Generation, co byli v nabídce :D A pak psychologickou českou prózu ze začátku 20. století:)

      Vymazat
  30. Farma zvířat je opravdu skvělá, knihy od Austenové zase takový příjemný relax... :-)
    Obdivuji tě, že jdeš do té vyšší úrovně - já se spokojím se základní, když mi to nepomůže u přijímaček na VŠ, tak se nechci víc stresovat... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám na to stejnej názor jako ty, ale naše třída dostala od "matkytřídní-češtinářky" tu vyšší víceméně povinně, aspoň nám to bylo podáno takovým způsobem jako "doufám, že nad nižší nikdo ani neuvažujete, celou dobu vás cíleně vedu k vyšší, na nižší nejste připravení, nemuselo by se vám to vyplatit".. Tak jsem sklapla podpatky a jdu se třídou odevzdaně k vyšší :D

      Vymazat
  31. Ahoj :) právě jsem odmaturovala z češtiny-vyšší a můj výběr byl dost podobný :). Určitě si přečti Hrabala - já se do něj zamilovala - Ostře sledované vlaky a Obsluhoval jsem anglického krále jsou super knížky :) a o 1 autora méně na učení. Čapek je taky skvělý - má skvělé myšlenky a jeho hry jsou krátké, ale jde o nich mluvit hodiny. Jinak z českých autorů doporučuji Kunderu (Žert), Lustiga (Modlitba pro Kateřinu Horovitzowou), Otu Pavla a i Havlíčka (četla jsem Neviditelného a bylo to parádní!). Frama zvířat není tak drsná a navíc se skvělě popisuje - úplně lehce se porovnávají charaktery zvířat s těmi lidskými, některá zvířata mají být přímo Lenin nebo Stalin. Pýcha a předsudek je úžasná knížka (dokonce jsem kvůli ní odložila Gossip girl i když jsem v té době byla do drbny přímo zažraná :D) ale hrozně špatně se popisuje u maturity ...Jane Austen není moc rozebrána v učebnici a na internetu nic moc...Olivera Twista bych si znovu nevybrala..bylo to zajímavé, ale dost dlouhé..a film končí jinak než knížka. A posledni k čemu mohu něco říst je Stařec a moře - podle mě skvělá novela, krátké a přitom to má hlubokou myšlenku a autor je zajímavý :) tak doufám, že jsem alepoň trochu poradila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku Ti moc děkuju za všechny tipy:) Hrabala čtu teď, zatím takový průměr, ale jsem teprv na 20. stránce:) Některé, co jsi tu vyjmeovala, mám taky na seznamu, tak jsem ráda, že jsou dobří:) Zvlášť Kundera, na toho mi ještě nikdo nenapsal, tak jsem nevěděla, jestli si ho vybrat, nebo ne:) Ale asi ho zkusím. Děkuji a užij si volno:)

      Vymazat
  32. Plno knížek se dá půjčit v knihovně, ne? A tohle se taky hodí:
    http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/knizky-nejen-do-skoly/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik za adresu, o tom jsem nevedela;) Ja je moc z knihovny tady ty nechci, nevim, kdy je behem roku budu cist, potrebovat, chtit se na neco kouknout a nechci ty knihy furt muset prodluzovat na cely rok.

      Vymazat