pondělí 31. ledna 2011

Recept na sushi

     Recepty nejsou tak úplně fashion, ale whatever - sushi je dle mého to nejstylovější (a nejlepší!) jídlo na světě.) Navíc recept je opravdu jednoduchý a dokonce i sehnat všechny propriety a suroviny už není vůbec těžké (díky, globalizace!). Věřte, že nejtěžší z celého receptu je uvařit rýži .) Tak klikněte na další info a připravte si zástěru! .)


A vůbec - blíží se Valentýn, můžete se inspirovat Samanthou Jonesovou :D Dělám si srandu.)

Nejdříve ze všeho budete muset jít nakupovat.
Neodmyslitelná je speciální japonská rýže - nebojte, mají ji normálně v supermarketech. Nesnažte se dělat sushi s běžnou rýží - rozpadalo by se vám to. Dále je třeba pasta wasabi (nedávno jsem se dočetla, že jde na wasabi dokonce velice rychle vypěstovat závislost, ale pokud se o to budete snažit, ručím, že vám brzy odejdou všechny chuťové pohárky :D), sojová omáčka, nakládaný růžový zázvor, řasa nori, cukr, vinný ocet, náplň dle chuti (hodí se krabí tyčinky, krevetky, avokádo, losos, mrkev,...), průhledná igelitová fólie (není nutná, ale lépe se vám s ní bude pro začátek sushi "motat") a bambusová podložka (taky není nutná, s trochou zručnosti to zvládnete i bez ní).
Připravíme rýži.
Do hrnce nasypeme do poloviny rýži, zalijeme studenou vodou a několikrát vypereme (=zakvrdláme, vodu slijeme, nalijeme novou a opakujeme, než bude odtékat jen čistá voda a ne bílá). Voda by měla dosahovat centimetr nad rýži. Vaříme.
Rýži odstavíme a necháme 10 minut vychladnout pod pokličkou. Potom do ní vlijeme roztok o objemu 1 dcl vinného octu s cukrem v poměru 1:1.


Náplň a stočení:
Na rohožku (nebo jinou podložku) položíme fólii. Na ni dáme řasu nori lesklou stranou nahoru, na ni klademe a přiťapkáváme rýži.
Natřeme pastou wasabi. Na téhle fotce jsme řasu rozdělili na části pro malinké rolky - smotat ale tohohle prcka chce cvik :D Klidně použijte celou, jako jsme to udělali na fotkách dříve.
Doprostřed pokládáme SYROVÉ suroviny, které chceme v sushi mít. Nejlépe se hodí zmiňované krevetky, losos, pravý ruský kaviár, avokádo.. 
 Možná se u práce se syrovým masem váš pes bude tvářit takto.. :) (Kočku doporučuju někam zavřít, taky by vám to mohla všechno sníst přímo z linky.)
Začneme opatrně směrem od sebe balit. Při stočení vám může hodně pomoct fólie;)
Finále:
Dáme na chvíli do ledničky. Potom rolku krájíme nožem namočeným ve studené vodě + čím ostřejší tím lepší - uvidíte, že vám bude zpočátku rýže vylézat všemi směry.. :D Rolka na první fotce vznikla tak, že jsme na folii nejdříve nasypali zrníčka sezamu, potom přidali vrstvu rýže, až na to řasu nori a až na ni náplň. U tohohle typu je stočení krapet složitější, ale určitě vám to pude.)
Jak jíst sushi?
Přetřete ho lehce wasabi pastou, namočte do sójové omáčky a přikusujte růžový zázvor. Doporučuju hůlky, nebo na to jdětě rovnou rukou při nejhorším, ale příbor nechte v šuplíku.) A prosím, nekrájejte ho na více částí jako moje babička :D

 Menší inspirace z kuchařky se sushi:

Takže.. dobrou chuť! :))



14 komentářů:

  1. To je paráda, já Sushi nikdy nejedla, ale zkusím si to udělat :-)) myslím, že bude super jíst svoje první Sushi co si sama udělám :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna před chvilkou jsem se dodívala na Sex ve městě 1 ! :) A říkala jsem si, že bych si dala sushi. Já si ráda zajdu na sushi do restaurace, ale můj brácha ho připravuje velice výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. jééé .. děkuju moc za návod! :D konečně to třeba zvládnu udělat bez ztrát na životě a na prstech! :))

    OdpovědětVymazat
  4. asi bych se neodvážila si to vyrobit doma :D jednou jsem sushi jedla, ale moc mi to nechutnalo, zdálo se mi to bez chuti a cítila jsem tam jenom tu omáčku.. :/
    Ten výraz pejska je úžasný. vykulenost nejvíce :D

    OdpovědětVymazat
  5. na mna je to asi predsa len too much :D ale Samantha to spravila/vymyslela uplne super :) ale ja si ani nie som istá či môj drahý má rád sushi... :D

    OdpovědětVymazat
  6. joo, tuta scéna ze Sexu je skvělááá :D

    ale fanoušek sushi moc nejsem...i když na druhou stranu jsem ho nikdy nejedla, takže nemůžu soudit ;)

    OdpovědětVymazat
  7. milujem sushi,ale u nás mi tie špeciálne ingrediencie prídu strašne predražené :D

    OdpovědětVymazat
  8. Vazne Ti dekuji, orpavdu jsi mne inspirovala k tomu to vyzkouset take sama! :)

    OdpovědětVymazat
  9. miluju sushi! až se dokopu dojít někam jinam než do proklatého lidlu(kde mají krom japonského týdnu prd z těchhle surovin) tak to určitě zkusím!!:)
    a samantha je boží, miluju tudle scénu:D

    OdpovědětVymazat
  10. ja bych se po nem uplne utloukla v posledni dobe, jeste bych potrebovala nekoho kdo by mi ho pripravoval,sama nejsem moc schopna

    OdpovědětVymazat
  11. Fíha neviem či by som to ja analfabet zvládla :D :D :D :D

    www.fashion-paradis.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. great post...i might try this for valentines after all using your great tutorials!

    -Amber
    throwitinthebagfashionblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. to je super a hrozně složitý :P

    OdpovědětVymazat