pondělí 28. února 2011

Realita

     Dnes není nejlepší den na psaní článků, ale nemohla jsem si pomoct. Pokud dnes nejste na mém blogu poprvé, určitě mě znáte jako věčného optimistu - kamarád by řekl naivku. Proto je tenhle článek můj první a na dlouho dobu i poslední o realitě a o tom, jaké věci (ne zrovna příjemné) jsem v posledních dnech poznala.
     V neděli jsem byla na Fashion Blogger Meet-upu od milé Rachel Kanarowski (doufám, že jí teď nekomolím jméno.), šéfredaktorky inStylu. Sraz byl sám o sobě super, ikdyž musím říct, že jako začínající blogger máte co dělat, abyste se s nimi všemi poznal. Přijet a sednout si na židli ve Starbux svět nezmění.
     Další věc, kterou jsem chtěla popsat, byla apatie i pražských lidí k módě. Kupodivu musím říct, že snad i Ostrava je tolerantnější.
     Velice mě zaráží, rozčiluje a stále překvapuje, kolik lidí je schopno ptát se na "Ty a kde jsi na to vzala?" na fashion blozích. V reálu by se vás na to stoprocentně nikdo tváří v tvář nezeptal, ale anonymně na internetu jim to trapné nepřijde. Navíc, co čekají za odpověď? Že onen blogger vyloupil banku? Že ožebračil vlastní babičku a krade jí důchod? Samozřejmě, že si na to buď vydělal, od někoho onu věc dostal, nebo má holt stále vysoké kapesné. Spousta bloggerů, kteří se nad tyto otázky nepovznesou, odpovídají, že si třeba měsíce nebo roky na onu věc od Louis Vuittona (nebo kohokoli podobného) šetřili.
     Mě osobně uvádí do rozpaků mluvit o penězích, nikdy mě neuslyšíte se chlubit, protože je mi to z duše protivné a nebojím se říct, že takovými vychloubacími lidmi opovrhuju.. Sama vidím často příklad v mém okolí, kde jsou lidé z bohatých rodin a nikdy by je nenapadlo to všude roztrubovat a naopak ti, kteří k něčemu drahému přijdou jako slepí k houslím a už o tom musí všichni vědět.
     Možná je to proto, že lidé v Čechách nejsou zvyklí investovat, ale jenom nakupovat levné auta, levné oblečení, levný nábytek, levné last minute dovolené. Proto se na mě potom dívají divně, když si chci v Topshopu koupit boty za dva a půl tisíce, protože je na netu obdivuju už dlouho a než k nim stihnu dojít, nějaký jiný zákazník k nim přijde, vezme je do ruky a řekne "Ach, zlaté H&M, můžeš mi říct, kdo by si koupil tak strašně drahé boty?". Ano, jsem hloupá, hloupá, ale nechala jsem tam ty boty stát, točila se na patě a z obchodu odešla. Teď je mi líto, že jsem nechala cízího člověka, kterého už v životě neuvidím, zkazit mi radost z nových bot.
     Je to taky důvod, proč nerada mluvím, kde jsem všude byla. Ve třídě máme člověka, který mi vyloženě jednu dobu předhazoval, jak jsem prý bohatý snob. Dřív to býval kamarád. Nevím, co ho tenkrát tak dopálilo, že o mě začal šířit ty nejhorší věci.. Alespoň teď vím, že mým opravdovým kamarádům je jedno, co a kde nosím. Jestli to jsou Nájky v Ostravě nebo podpatky Jeffrey Campbell v Paříži (tyhle si koupím, ikdyby mě měli za to ve škole zavrhnout;)
     Na FBM-Up se mimochodem stylistka Milena několikrát zmínila, že F&F, C&A, Deichman a podobné, opravdu nejsou dobré značky. Troufám si říct, že to snad ani nejsou plnohodnotné značky.. Potom jsem slyšela rozhořčení některých bloggerů, že prý F&F je skvělý obchod. No.. pokusím se vysvětlit, jak to vidím já. Z takových podobných obchodů mám taky nějaké kousky, ale není jich mnoho. Boty bych si u nich ani netroufla koupit, myslím, že moje nohy by mi po pár hodinách nošení jejich podpatků vděčné nebyly. Zato levné svetříky za pár stovek od nich mám. Nicméně pointa je v tom, že tyhle levné obchody nic nevymyslely a všechno jejich zboží je okopírované. Buď přímo z mol největších návrhářských osobností, nebo z obchodů o laťku výš jako H&M, či Mango, které to ale taky od návrhářů obšlehli, nebo se alespoň výrazně inspirovali.
     Pro normální spotřebitele, je nepodstatná informace, jestli daný potisk na tričku v Tescu vymyslel v prvopočátcích Lagerfeld, nebo najatý mladý nou-nejm designer pro Cherokee. Nepoznají rozdíl. Ale tak trochu bych předpokládala, že lidi na srazu módních bloggerů, budou chápat, v čem je ten základní rozdíl a všem půjde především o originální myšlenku.
     V dnešní době je těžké nekopírovat. Před více než 100 lety přišela Chanel s myšlenkou námořnických pruhů, umělých perel a tvídu. Dnes jsou tyhle jejich tradiční prvky všude a je těžké zjistit, jestli ještě vůbec lidé, které ony věci nosí, ví, kdo je kdysi vymyslel.
     Ombré vlasy, roztrhané Levis šortky, puntíkaté punčochy, účesy a la Brigitte Bardot,.. - je těžké přijít na člověka, který jako první přišel s myšlenkou, jisté ale je, že teď jsou tyhle věci největší trend a každý je chce mít. A právě si možná nějaký blogger na konci světa zoufá, že mu celý svět ukradl myšlenku a nikdo neví, čí vlastně je..
     Občas mám schopnost předpovědět trend. Brože jako medaile za hrdinství, vojenský styl, bílé punčochy a oxfordky. Tenkrát se na mě všichni dívali divně, o měsíc později je měla celá škola..
     Další kapitolou jsou módní časopisy. Proč se na ně většina lidí dívá skrz prsty. Ať už se vám to líbí nebo ne, za jedním číslem musí stát taková práce až do rána a námaha jako ve kterémkoli jiném byznysu. Kupovat si Elle za 100 kč není zrovna nejlevnější, ale kdyby měli více čtenářů, cena spadne. Vemte si třeba americký Vogue, který čtou stamiliony (miliardy?) lidí a který stojí se spoustou příloh a malých testerů 4 dolary.
     Nebudu vám psát nic o celosvětové realitě, ani nebudu moralizovat. Ale mrzí mě, že v Česku to v tomhle ohledu vypadá tak, jak vypadá. Ostatní lidé už rozhořčeně psali na tohle téma dost - za všechny například nedávno Vítek - pro jeho článek klikněte sem. Další špatná věc, je že lidem příjde nevýhodné investovat do něčeho navíc - do krásy, pohodlí, estetična!
     Všimli jste si taky, že absolutní většina lidí, kteří se u nás o něco snaží v módní branži, jsou buď cizinci, nebo lidí, kteří v zahraničí žili, či hodně často cestují?
     Proto mají moji podporu všichni, kteří si naivně jdou za svým velkým snem. Ale občas je důležité oko realisty, abychom se nesnažili české módní ignoranty předělat ze dne na den. Možná by mohli začít u odložení sportovních batohů, když si chtějí vzít elegantní kabát, nebo u přestání míchání batiky s proužkem, pseudo-zlatem a špičatými botmi.

     Děkuju, že jste vyslechli můj povzdech.)

     PS: Další malá velká věc, kterou mi dal meeting: budu vše přepisovat i do angličtiny. Sice to bude trvat, jako třeba u tohohle článku, ale myslím, že je to pro blog krok kupředu:)


     This is not the best day for writing today. If you are not on my blog for the first time, you must definitely know that I am an eternal optimist - a friend of mine would say that I am naive. Thats the reason why this is the very first and for a long time also the last article about reality and a lot of not-just-good things I have found out recently. On Sunday I was at Rachel Kanarowskis Fashion Blogger Meet-up in Prague (I hope I wrote her name right;), the editor in chief of inStyle. The meeting was interesting and amazing but I have to say that its not easy for you/me, like a beginner, to speak with others there. Just arriving and sitting on a chair in Starbucks is not going to change the world.
     Another thing is the apathy of people in Prague to fashion. Surprisingly I have to say that even ostravian people are more tolerant.
     It makes me really angry and surprised if I read on fashion blogs comments like "Hey you, how can a student like you afford a designer handbag?" These people would never ask you face to face but they are not ashamed to ask with the "anonymous" nick. By the way, what answer do they expect? Something like "I have just plundered a bank/a grannie"? They definitely had to earn enough, get it as a present or they have still high pocket-money. But I am pretty sure lots of them had to save money for months (years) for the Louis Vuitton "stuff".
     Everytime I feel self-consciously when I must speak about money, you will never hear me boasting cuz I hate this from my whole soul and I am not affraid to say that I conspue people who boast.. Lots of quite rich people around me never boast and in opposite the people who get something big and expensive without their credits speak about it all the time..
     Maybe thats all becuz of czech people cant invest. They just buy cheap cars, cheap clothes, cheap furniture, chaep last minute tours. Thats the reason why they look weird at me when I want to buy some $500 heels in Topshop. While I was admiring the shoes some other customer have came and said something like "Omg, thanx God for H&M, can you tell me how can anybody buy this horribly expensive shoes?" Yes, yes, yes, I am soooooo silly (read really stupid) - I have left the shoes there and walked away. Nowadays I am angry with myself that I have let a perfect strenger to destroy my joy of new shoes.
     I also dont like speaking about my travelling. A classmate of mine was recently still telling me what a snob I am. He used to be my friend. I hope my real friends doesnt care if I am wearing Nikes in Ostrava or Jeffrey Campbell heels in Paris (btw, I am definitely going t buy this shoes, even if the whole school would hate me;)
     At FBM-Up the stylist Milena also said that F&F, C&A, Deichman etc. arent real brands. After this some fashion bloggers heatedly said that they disagree and F&F is a great store. Well I should try to explain.. I have some pieces from shops like these too but not too much. I really dont think that their shoes are good-class. The point is that the idea of cloter from shops like these isnt original. They just copied clother from catwalks or Mango or H&M which copied it too or were at least expressively inspired.
     Normal customers dont care if  the idea of clothes in Tesco is Lagerfelds or from some no-name designer for Cherokee. They dont recognise the difference. But I really really supposed that the fashion bloggers would understand the basic difference.
     Nowadays its pretty hard not to copy. About 100 years ago Chanel brought the idea of navy stripes, fake pearls and tweed. Nowadays we can see them everywhere and I am not sure if the people who wear them from confection knows the origin of their clothes.
     Ombré hair, cut Levis, dotted tights, hairstyles a la BB,... - pretty hard to say who was the first inventor of them.
     Sometimes I can predict a trend. Brooches a la medails, army style, white tights and oxford shoes. People from school used to look at me like I were an idiot but a month later everyone wore them.
Another chaptair is a fashion magazine. Why there is so many people who thinks their weird? Its a normal, interesting and hard business.
     Its sad that lots of czech still dont care about fashion. Lots of bloggers wrote about this topic (for example Vítek - click here.) Well its all about investment, isnt it?
     Have you already noticed that lots of people in Czech republic, who work in the line of fashion, are foreigners or at least travel a lot?
     My support goes to people who go ahead and want to live their dream. But sometimes the eye of a realist is neccessary.)

     Thanx so much for reading my sigh - especially when you are reading this in englih, I really appreciate it.)

     PS: The new is that I am going to write in english forever! :D It will take lots of time, especially at the long articles like this, but I believe that this is the right move forward:)

33 komentářů:

  1. Co na to říct? Mám stejný pocit, stejné zkušenosti, stejný názor.... a stejných pár svetříků z F&F a C&A... :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Fandím ti. Sebevědomí ti nechybí a pokud víš, co chceš, jdi si za tím. Ať si lidé chodí v čem chcou, je to to jejich věc. Já osobně módu moc neřeším, nosím to, v čem se cítím dobře a je to pohodlné, ale upřímně jsou dny, kdy slintám nad fashion blogy :)
    držím pěsti a palce

    OdpovědětVymazat
  3. ach, nic si z nikoho nerob.! aj ja som u mojich akoze kamaratok za namyslenu snobku, pretoze si potrpim na svoje veci, a viem si ich aj vazit! Tymto clankom si ma dostala! Super! len tak dalej :)

    OdpovědětVymazat
  4. Napsalas to fajn, upřímně, ale taky jsou tady lidi jako já - módu neřeším, nejdražší boty jaký jsem kdy měla jsou pohorky za osum stovek, kecky kupuju v Deichmanovi a když investuju tak radši do elektroniky nebo zábavy.
    A přesto by mě nikdy nenapadlo odsuzovat spolužáky nebo známý za to, že nosej to, na co já bych nikdy neměla. Za snoby je nemám, říkám si upřímně sama za sebe - kdybych měla peníze, jasně že bych si koupila konversky za tři tácy. Kdo ne.
    "Nezavrhujte" nás;) z pohledu lidí o kterejch tady píšeš, protože se mezi ně řadím, můžu říct že mě taky kolikrát napadne - kde na to ty lidi berou. Prostě - každej to má jinak, stejně jako automechanici se nevztekaj že zbytek národa neví nic o autech, tak by lidi zajímající se o módu neměli řešit "nás" zbytek. Nosím co se mi líbí, ráda se dívám na některý módní blogy a jen si říkám - to se mi líbí, tohle ne - a neřeším, jestli to vymyslel někdo jinej, nebo jestli je to kopie, ani se nepídím po tom, kde co má původ a nepřijdu si nijak zaostale, nebo jako buran - prostě mě akorát zajímaj jiný věci:)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem takové věci pověsila už dávno na hřebík a jsem ráda, že mě to už netíží. Protože vím, že vždycky budou lidi, kteří to nechápou. Ať si každý nosí, co chce... jinak na tomhle článku se mi líbí to, že je to pravda..bohužel

    OdpovědětVymazat
  6. Jej tak to se teda omlouván, že jsem tě ptala, kde jsi všude cestovala. Já jsem to nemyslela špatně, já jen že ráda cestuji a ráda se bavím o cestování...
    A to ani nevím, že ti to nějaký zákazník řekl tohle v Topshopu..??
    Já osobně mám ráda, když se drahé věci kombinuji s těmi levnějšími.
    A s tím Elle máš pravdu. Ne všichni si uvědomují, jakou dá práci každé číslo. Já osobně si ho ráda kupuji, ale přiznám se, že ne pravidelně každý měsíc.
    A co se týče modních blogerů. Podle mě to není jenom o tom jestli každý pouná modního návrháře nebo kdo to vymyslel. Někdo chce jen hezky vypadat a dělat pěkné outfity. Ale chápu tě, jak jsi to myslela. :)
    Marťo líbí se mi tehle článek a moc ti fandím! Jsem ráda, že tě znám osobně. :)

    OdpovědětVymazat
  7. zajímavý článek plný zajímavých myšlenek...česi jsou celkem závistivý národ. Kdybych měla dost peněz na to, co opravdu chci, asi bych si to prostě koupila. ... obecně...kdo rád sportuje, vráží peníze do kvalitního sporotovního oblečení, kdo rád cestuje, obětuje klidně celou výplatu, aby se podíval někam dál, než k sousedům na dvorek, nebudeme přece odsuzovat člověka, který "vyhodí" 300Kč za originál CD, když si ho mohl stáhnot z netu. NAOPAK! vždyť tím podporuje svou oblíbenou kapelu! Ale závistivci jsou a budou:(...

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek, moc se mi líbil.
    S většinou souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  9. Dekuju! Mam vazne stesti na tolerantni ctenare:) Opravdu jsem se bala, ze to napisu spatne a radeji jsem clanek ani nechtela uverejnit. Ale i tak jeste musim na nektere vase komentare reagovat.

    Dasdush: S tebou si o cestovani povykladam! Ja jen fakt trpim trapnou paranoiou, ze me za to nekdo pomluvi.) A jasne, ze to neni jeno znackach, ale jde o tu myslenku:)

    Tynka: A ja tam psala, ze normalni zakaznici kaslou na to, kdo to vymyslel a vubec to neodsuzuju:) Jen bych to u lidi na tom meet-upu necekala. Kazdy z tech obchodu neco hezkeho mame, ale nebrala bych je za ikonu styloveho oblekani - to byli ti, co danou vec vymysleli:)

    OdpovědětVymazat
  10. s většinou souhlasím a musím říct, že máš dost dobrý styl psaní a vyjadřování svých myšlenek ;) já taky řeknu jen to, že kdybych na to měla, investovala bych a kupovala bych si dražší věci, ale bohužel na to zatím nemám a potřebuji v něčem chodit :) ale už jsem se naučila nekupovat si tisíce kabelek levných, které se mi zachvíli okoukaly a nebo roztrhaly a počkám si a šetřím si na tu vysněnou, ze které budu mít pak ještě větší radost. Taky je můj názor, že vlastně vůbec nezáleží na tom, kolik člověk za celkový outfit dal. Znám lidi, kteří mají dost peněz a stejně se neumí obléct, viz některé celebrity bez stylistů. Mám ráda fashion blogy, kde holka vyrazí oblečená od hlavy k patě v neznačkovém a stejně vypadá krásně, protože má vkus a styl. Tohle je pro mě cit pro módu.

    OdpovědětVymazat
  11. ooo tak to je hodne dobrý článek... se vším souhlasím, akorát taky nemám peníze na dražší a o latku lepsi obleceni.. vlastne ani na Deichmann nebo FaF :(:( ale zajímám se o tyhle věci a doufam že až si začnu vydělávat budu se tímhle řídit..

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, moc dobrý článek! Si jen říkám, jestli jsem Tě nějak neurazila, když jsem v Topshopu řekla, že mi přijde docela drahý:-)) I když boty za 2 a půl mi zas tak drahé nepřijdou. Ale naprosto souhlasím třeba s názorem na F&F. Mám ho moc ráda, ale jen co se týče kabátků a svetříků a topů, boty nikdy, to ani u Deichmanna, ten se fakt nosit nedá, tedy ta laciná kolekce. Na botech bych nešetřila, raději budu mít menší výběr, ale kvalitních:-) Nikdy by mi ale nenapadlo odsuzovat někoho, kdo má dražší věc, nebo ho rovnou nedejbože řadit mezi zbohatlíky, tenhle přístup nemám ráda také.. Přiznávám tedy, že do hloubky módy nevidím vůbec, že "návrháři" kopírují, to spíš jen tak instinktem předpokládám, chodí to tak všude, jak jsme se mohli včera také znova přesvědčit:-) Takže aby nevzniklo nějaké nedorozumění, naprosto s Tebou souhlasím! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ach ano, já vím:) jen jsem chtěla vyjádřit, že já prostě tohle neřeším, ale přesto by mě nenapadlo někoho koho móda baví nazývat snobem. Takový lidi by si zasloužili kopanec do zadku - snoba přece ze člověka nedělá oblečení, ale celkově náplň jeho života. :)
    Ještě něco mě při čtení tvého článku napadlo - vzpomněla jsem si na slova pana Wericha, že podle kabátu se svět měří.
    Jo jo, je to nadčasový, to, o čem tady píšeš vždycky bylo, je, i bude, bohužel. :)

    Dík za příjemnej článek a vytržení ze stereotypu dnešního dne, hezky jsem si popřemítala:))

    OdpovědětVymazat
  14. Když sem poprvé viděla ten článek, řekla jsem si "Ty jo, obdivuju toho kdo to dočte dokonce"Ale jelikož píšeš skvěle, jsem to i já kdo si to přečetl!
    Víš, jak si říkala to s penězi a s tvým bývalým kamarádem, připoměla jsi mi kamarádku, která přišla ke mě domů, viděla mojí poličku pod zrcadlem a trošku udiveně radostně vykřikla "To je všechno tvoje?!" A já "jo". Ale když u mě byla jiná holka, kterou z celého srdce obdivuju,zvlášť pak v jejím stylu oblíkání, řekla " A kde máš zbytek?" (vážně to řekla ano, bylo to trochu namyšlené´)... A teď vím že vždycky je tu druhá půlka lidí kteří tě vidí jinak, ať už jim ten kamarád napovídal cokoliv, udělají si na tebe vlastní názor. A jestli jim řekne že si bohatý snob, může to dopadnout jen dvěma způsoby. Buď tomu uvěří a budou tě obdivovat ne jako bohatého snoba ale jako holku co se skvěle oblíká a ještě k tomu je v pohodě, nebo tě budou obdivovat,závidět a řikat si jak musíš být namyšlená když vypadáš tak dobře.
    S tím kopírovaním, někdy je to fajn koupit si tričko o pár stovek levnějc, někdy je to k popukání když si ho koupíte dráž a potkáte na ulici holku jejíž tričko vypadá naprosto stejně akorát je za 50,- od čongů. Zrovna včera jsem šla okolo C&A, samozřejmě sem se neodvážila vstoupit ale úplně na kraji prodejny jsem viděla hezký tričko, hodně jsem se divila, co to proboha dělá v C&A , pak jsem pochopila, absolutně to stejné tričko akorát pozměněný střih jsem našla v promodu. Já tohle kopírování kriticky zavrhuju, ale pak si to uvědomím, že si vlastně někdy i ráda koupím něco co vypadá draze ale ve skutečnosti je to ve extra slevě na H&M věšáku.
    A ještě jedna věc, ELLE je nejlepší český časopis a já nikdy nelitovala tý stovky co jsem za něj utratila, osobně mi to přijde lepší než si koupit napodobeninu stylového svetříku v C&A.

    OdpovědětVymazat
  15. LadyLui: To neni nic proti tobe! Stava se mi casto v ruznych obchodech, ze me ostatni vylozene odradi od me vysnene veci a pak je mi to lito..

    L.: Ten priklad se dvema tvyma kamaradkama je docela pecka. Ta druha nemela moc taktu, ikdyby mela stokrat vic veci nez ty, nevim jak to tak mohla rict...

    Dekuju vam a vazne si cenim komentaru.)

    OdpovědětVymazat
  16. Taky přicházím na to, že si spousta lidí myslí, že jsem povýšený snob, který má spoustu peněz a utrácí je za oblečení. Např. v léte všichni moji kamarádi v létě pracovali. Někteří utratili peníze za dovolenou, já si koupil luxusní diář. Co je na tom, no ne?

    OdpovědětVymazat
  17. Vitek: Presne tak. Ma to hlavne tesit tebe, ja zrovna taky setrim na jednu velmi drahou vec, ale touzim po ni uz roky a vim, ze se z ni budu jeste dlouho tesit:)

    OdpovědětVymazat
  18. Ten článek je skvěle napsanej a pravdivej. Taky nesnáším když někdo jde má kabát a k tomu něco sportovního. Ke kabátu se mi nelíbějí třeba ani botasky... No a potom kdo co vymyslel dřív jsem se upřímně nikdy nescháněla. Móda se stále opakuje a je těžé zjistit, kdo to měl dřív.

    OdpovědětVymazat
  19. Thank you for the super sweet comment on my blog! I'm really glad you like it and enjoy the read!
    So happy you liked my visit cards too ;)

    This article right here is so well written! I actually read it in both czech and english! It must have taken you for ever to finish- such admiration for that.

    Keep in touch,
    We should go for coffee some time ;)

    Sofia Leo x

    OdpovědětVymazat
  20. Sofia, thanx so much for reading the english version too! Your invitation sounds good. I am free for coffee in Prague next Tuesday if you would like to go:)

    M.

    OdpovědětVymazat
  21. no s těma značkama si to moc nevysvětlila, nebo spíš já jsem to nepochopila. přiznáváš, že koupíruje i C&A i H&M, tak fakt nechápu, proč C&A je hrozná značka, podle tebe snad ani neplnohodntoná a H&M, které je to samé v bledě modrém je fajn značka?? vážně tam ten smysl nevidím. protože H&M by tě teoreticky mohlo pozvat do showroomu a Deichmann nebo C&A ne?
    moc bych ocenila, kdyby si mi to vysvětlila, třeba jsem to pochopila špatně a kritizuju tě tady zbytečně.

    OdpovědětVymazat
  22. Milá anonymní, nevím, který z rozdílů vybrat. Začnu tím nejjednoduším: například H&M má kolekci inspirovanou třeba Miu Miu právě teď, máš pocit, že něco takového alespoň chystá C&A? Teď jsou v céáčku country motivy, které se nosily minulé léto. Je to skvělé místo na koupení bavlněných jednobarevných triček, ale příliš inspirace ti, jakožto milovníkovi vývoje módy, nedá, protože je.. pozadu. A někdy i o pár sezón. Neříkám, že jsem tak úplně ráda, že teď má H&M tu zvířátkovou kolekci, protože tím trochu ztrácí význam luxusní značky, když si jejich nápad může obléct každý, ale coby ne.. Zase máme my, nemilionoví, šanci na trend roztomilých kočiček na límcích šatů za nevelký peníz.)

    OdpovědětVymazat
  23. No jasně, ale někomu věci z C&A vyhovují, každej není fashionblogger, každý nemá čas sledovat módní přehlídky a potom nosit to, co se nosí.A právě proto jim bude vyhovovat jednoduchá móda z "neplnohodnotných" značek víc, než nošení kočiček na límečku. Ti, co třeba sledují přehlídky, tak se jim Miu Miu inspirace líbí, ale ostatním je to pro smích.

    Navíc, jak si odpověděla, tak z toho vyplývá, že H&M je plnohodnotná značka, protože kopíruje aktuální kolekce, zatímco C&A není, protože kopíruje o pár měsíců později. No nevím, ale pořád je to kopírování.

    Takže bych ještě zvážila argumenty, než vyjdu s takovým odvážným tvrzením.

    Jen pro pořádek ještě.Proti H&M nic nemám, dokonce ta jejich Conscious kolekce je podle mě dokonalá, naopak z C&A nemám skoro nic, ale nikdy bych si nedovolila tvrdit, že jedna z těchto dvou značek je plnohodnotnější než druhá.

    OdpovědětVymazat
  24. Neni to jen muj nazor, to, ze C&A neni dobry obchod s modou je vseobecny fakt.

    K tvemu obsahlemu prvnimu odstavci.. Lidem, co nepotrebuji fashion, staci pouze nakupovat u HM a budou mi dobre obleceni. rozhodne ne u C&A.

    Doufam, ze ti to nekdo nekdy vysvetli vic, ja se nebudu hadat o zakladnich vecech. Je rozdil mezi obchodem s oblecenim a obchodem s modou.

    OdpovědětVymazat
  25. Ten článek se mi moc líbí. Také souhlasím s názorem na levnější značky. HM ma šmrnc, bůhví jak kvalitní materiály a střihy tam sice člověk nenajde, ale stejně je to pro mě číslo jedna. S tím odsuzováním od kamaráda, to opravdu nechápu, asi je trošku zakomplexovaný...Já osobně mam pár kamarádek které mají spousty drahých kousků oblečení, bot a kabelek, ale spíše jsem z jejich oblečení byla nadšená, než že bych je odsuzovala, je snad něco špatného na tom, že ten kdo peníze má tak je utrácí?

    OdpovědětVymazat
  26. lidé v čr možná nakupují levná auta a last minute, ale to bude výší platu. V dnešní době,kdy jde práce ztratit velmi rychle, se musí myslet na finanční situaci více. Někdo opravdu čeká na výplatu, aby zaplatil vše co musí a pak už peněz moc nezbude. Sama si kolikrát říkám, kde ti lidi berou peníze :-D

    OdpovědětVymazat
  27. No ja prave z vlastni zkusenosti vim, ze u vetsiny lidi je penez dost, ale Cesi kvalitu oceni tak mozna u piva..

    OdpovědětVymazat
  28. nevím jestli u většiny, ale někteří mají peněz určitě dostatek.Já myslím že v čr není zrovna moc lidí, kteří dosahují na ,,průměrný'' plat. Samozřejmě záleží na místě, kde žijí, protože v každé části republiky jsou jiné pracovní příležitosti. V Ostravě je na jedno prac. místo 17 nezaměstnaných a na třebíčsku 55. A naopak Praha má pouze 4% nezaměstnaných.

    OdpovědětVymazat
  29. Ráda se hezky oblíkám, prohlížím si, co nosí jiní, ale poslední dobou musím říct, že mě to nechává chladnou. Nebo respektive zjistila jsem, že tolik konzumu ve svém šatníku nesnesu a raději těch pár peněz investuju na víkend někde pryč, za kulturu, sport atd. Člověk nemůže mít všechno a já radši omezila to nakupování, když vím, že stačí pár kousků, vkusných, těch, které nikdy nevyjdou z módy a i tak člověk může zaujmout a okouzlit muže. :)
    Mimochodem není třeba se schovávat za to, kde jsi všude byla, jsou lidi kteří si tohle nemůžou dovolit a na druhou stranu jsou lidi, kteří cestují daleko víc. Vůbec bych nějaké posměšky neřešila. ;)

    OdpovědětVymazat
  30. zajímavý článek..ale abych pravdu řekla tak pro mě je větší umění obléct se krásně i z "céáčka" než vypadat jak vidlák z topshopu..:)

    OdpovědětVymazat
  31. crzn: Suhlasím s tím, že je to určitě mnohem větší umění:)

    OdpovědětVymazat
  32. a co říkáš na Takko?:)

    OdpovědětVymazat
  33. Anonymni, nepamatuju si, ze bych mela neco z Takka, nic se mi tam nelibilo. Myslim, ze mam dve tricka a mela jsem je na sobe jednou:(

    OdpovědětVymazat