pondělí 7. března 2011

Březnové očekávání: Pecha Kucha Night

Písničku máte povinně. Omlouvám se za undergroundové fotky - trochu trvalo, než mi došlo, kterým režimem fotit promítací plátno, aby z něj nebyla jen bílá clona.. Hrozně se mi líbilo nasvícení foyer kina Vesmír - bylo vážně magické a líbilo se mi asi nejvíc z celé [peči].. Byla jsem jen na první část a ukradla jsem plastovou kartičku GUEST, když jsem pospíchala pryč. Holt čtyřicetiminutová přestávka je příliš na to, aby hosté utekli a jeden malinkatý provizorní bar (když nepočítám stánek s Red Bully a hostesky roznášející sraženou kokosovou vodu v kostkách - nechápu, kdo by si takovej humus koupil za peníze..) situovaný mezi kabáty v šatně taky nestačil.


Něco málo k programu, byla jsem i na tiskovce, ale mnohem víc mi sedí funkce fotografa, než novináře:
Bedrunková, Vaněk, Žák jsou ti 3 studenti architektury z Ostravy, kteří spletli jméno z Martiny na Marinu a jež představili svůj komix slovy "To ani nemusíte číst, nikdo to nepochopil, tak to je jedno." Za to palec dolů, za zajímavé fotografie z prezentace českého pavilonu v Benátkách a z programu biennale palec nahoru. Další plus mají za vtip o architektech a samolepky zdarma.


LSD je sympatická zkratka Libor Šosťák Design. Libor studuje druhým rokem na UMPRUMce, takže jsem měla tendence klást mu dotazy, jaké tam maj učitele a podobně, které jsem naštěstí úspěšně zkrotila. Jelikož měl ve své prezentaci i nějaké módní doplňky, zaujal mě nejvíc, ikdyž materiál, z kterého vycházel dle mého neměl moc praktické využití, jelikož už se vidím, jak ty 3 kila, co obvykle nosím na rameni, ukládám do dřevotřískového kufříku a tahám ještě ten.. Každopádně LSD má u mě plus za zajímavou mozaiku svých prací a nadhled se kterým mluví o designu (a za to, že mu ladila polokošile s logem)..


Na práci Dušana Tománka jsem byla hodně zvědavá už ve chvíli, kdy jsem se na netu dočetla, že spolupracoval na knize Zde jsou psi, která je v poslední době tak trochu žhavý trend internetu, co se týče umění. A mě osobně nezklamal - jeho věci jsou vtipné, ale mají i budoucnost. Rozhodně jsou přínosem, co se týče letošní Pecha Kucha Night.


Neví, jestli se mám vůbec vyjadřovat k projektu The Rodina. Mysleli tu prezentaci vážně, nebo to byl vtip? Doufám, že jen druhá možnost. Ikdyž zase jejich vizualizace stojí za to, například domem v centru Brna na náměstí se pobavíte;) Zasmála jsem se nad jejich nápady, ale.. ach, posuďte sami, příště bych totiž už nemusela dostat vstupenku... Ok, asi jsem na tyhle dva málo rodinný typ.


Archanti je architektonické studio, které se zúčastnilo spousty soutěží, ale nevyhrálo ani jedinou. Jejich nápady jako ohradit celé Brno zdí bohužel nebyly realizovatelné. Plus mají za to, že to jako jedni z mála brali vážněji, mínus za to, že o nich skoro nic nevím, protože jsem se nudila :D Ale projekt, který můžete vidět na poslední fotografii má moje sympatie. Právě čekají na příští archi-soutěž, tak snad se dočkají a umístí se.


To je bohužel všechno, co jsem stihla vidět. Moc jsem se těšila na tvorbu Ondrashe, který je známý tetováním, které je řazeno k evropské špičce a všichni chtějí mít tetování od Ondrashe - no, škoda, že ho zařadili na poslední část programu. David Mírek, kterého jsem sice předtím neznala, patří taky mezi ty, které se mi nepoštěstilo vidět a teď mě to mrzí. Kluka, co sedí na při tiskovce na zemi s pivem a malým štěnětem, který požírá občerstvení pro novináře, si nejde nevšimnout. Na dotaz k jeho tvorbě, mě se smíchem odkázal na své internetové stránky a řekl, že než konečně přijde na řadu, bude už ožralý. Že dostál svému slovu předvedl tím, že v technické pauze, když se jim pokazila technika (nebo člověk, co ji obsluhoval, protože počítač se během prezentace znenadání vypnul..), se ujal bavit lidi a jeho pes, vesele pobíhající po pódiu a tahající za sebou vodítko, dokázal, že jaký pes, takový pán. Určitě musím omrknout i jeho tvorbu! S Liborem Novotným jsem prohodila pár slov jen při tiskovce a vím jen, že říkal něco o síle přírody a že vychází z deště. Jeho dílo muselo být vskutku zajímavé, ale předpokládám, že ne tak úplně pro mé komerční srdce.. Jindřich Vodička, další absolvent VŠUP, který získal dokonce Národní cenu za studentský design a který se zabývá interaktivním designem, snad také bude mít brzo možnost prezentovat i jinde, protože mě zaujal už v materiálech, které jsem na úvod dostala od pořadatele. Snad jsem na nikoho nezapoměla.

Na příští Pecha Kucha Night Ostrava si lístky ošefujte na facebooku dřív, než z rozdávacích míst vymizí, protože jsou zadarmo a jdou na rvačku. Místo, kde se dají zakoupit, se oznamuje týden před začátkem akce a už za pár dnů jsou všechny pryč. Příští PKNO by se měla konat v červnu v Domě umění na Elektře. Letošní ročník se dle mého vyvedl lépe než jsem očekávala, organizace byla dobrá, jen technické problémy narvanému Vesmíru moc nenahrávaly, protože lidí bylo hodně a prostor kina není velký. Ale bylo to zábavné a lidé metali jednu zábavnou hlášku za druhou a předváděli super-zábavnou podívanou (včetně improvizovaného striptéra, archi-vtipu, samolepek, Davida a jeho psa,...) a musím říct, že i moderátor byl vtipný a pohotový. Příště snad budu moct zhodnotit i after party:)

Velký dík  patří Jirkovi Vicherkovi za to, že mě na PKNO vůbec dostal a to škádlení a zaučování do novinařiny mu pro tentokrát odpouštím :D

16 komentářů:

  1. skvělý článek, Marti!
    druhá část se nesla ve stejném duchu jako ta první - stále nic nefungovalo=D a David Mírek byl asi moc ožralý, jelikož ze sebe nic kloudného nevysoukal, což je škoda, protože jsem se těšila, jak povykládá o stavu kultury v Ostravě.. ale Ondrash a Libor Novotný byli super!

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu jsem se lekla nápisu LSD :-D
    Krásné fotky, krásný článek ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. nojo... ne vsechno umeni je fajn a ne vsichni umelci jsou zajimavi :o)

    OdpovědětVymazat
  4. to vypada fakt zajimave, musim zajit i tady v Praze! skvely clanek ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
  6. to vypada jako hodne zajimava akce...je neco takoveho i v praze?

    OdpovědětVymazat
  7. Jo David byl trochu hodně mimo :D :D

    Terezsia: V Praze se to pořádá pravidelně, více se dozvíš na http://www.pechakucha.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné, pěkné, pěkné. Sůpr fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Bylo skvěle, příště zůstaname do konce. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nice blog!
    Follow me? I'd be very happy if you do it! Thank you so much!
    www.cipollainspiration.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. krasna hlavicka blogu... fakt skvely napad! =)

    OdpovědětVymazat
  12. Za prvé super článek :) a zajímavé fotky :)
    A za druhé nádherný nový design ♥

    OdpovědětVymazat
  13. článek dobře napsaný, fotky super, byla jsem na prvních dvou pkno a druhá se mi líbila nejvíc .-))) protože Fabric .-)
    http://natalbernard.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Jee dekuju vam vsem moc! .)

    Natal: skoda, ze jsme se nevidely! Snad se potkame priste v Dome umeni na PKNO, myslim, ze tam to bude pecka:)

    OdpovědětVymazat