sobota 23. července 2011

Surfin' & Fun


Tak jo, tak jo. Rozhodla jsem se upřednostnit tenhle článek před ostatníma, protože ho slibuju už skoro dva týdny a vy jste na něj soudě podle posledních komentářů nezapomněli :D Což mě těší, musím se přece pochlubit :D Fotky ale berte s rezervou.. Přece jenom to byla moje úplně první hodina. Učili jsme se přímo na Waikiki, kde jsou největší vlny kolem 10 stop (asi 2 metry), ale na severu ostrova, tzv. North Shore, jsou nejlepší a největší vlny světa a konají se tam různé mezinárodní surfařské závody.


Pokusím se napsat něco málo o tom, jak vypadal základní kurz. Dostala jsem vážně sympatického instruktora a k tomu do skupiny jednoho mladého kluka z Californie a dvě holky odněkud ze středozápadu. Byli o pár let mladší než já, za což jsem byla vděčná, protože představa, že dostanu do skupiny čtyřicátníky mě trochu děsila.


Nejdřív jsme si dali mini lekci na suchu, kde nám v podstatě jen řekl, jak otáčet prkno při pádlování, jak správně vstát a co dělat, když pádlujeme proti vlně.


A jak se tedy správně postavit? Zvolíte si, kterou máte odrazovou nohu. Já nejspíš pravou, ale nikdy si nejsem jistá :D Prostě jsem automaticky vstala a zjistila to :D Nejdřív tedy ležíte na prkně, uprostřed a asi půl metru od začátku prkna. Rukama se zvednete do "kobry", pořád se dívejte před sebe, jestli se podíváte dolů, ztratíte balanc. No a pak jedno koleno dopředu, poklek, vztyk. A držel balanc a stále se dívat dopředu. V kurzu nás nemohli stihnout naučit zatáčet a dělat všechny ty triky, které se vidí na surfařských závodech, ale myslím, že náš lektor byl skvělý, protože všichni jsme surfovali poprvé a všichni jsme vlny sjeli bez problémů.


A jak poznat, kdy naskočit? Hmm na to trik asi není, důležité je stále zkoušet a zkoušet, ani místní, kteří jsou na prkně každý den, neumí chytnout všechny vlny. Jakmile ji rozpoznáte za váma, je důležité co nejvíc pádlovat ke břehu, a když je těsně za váma, vstanete. Nebudu tady ale machrovat, my všichni to poznali hlavně tak, že na nás učitel zařval "Paddle, paddle, paddle, staaaaand up!" .)


Samotné sjíždění vln není nic těžkého, vstát a držet balanc je hračka a hlavně šílená zábava. Ten vítězoslavný pocit, že surfuju nikdy nezapomenu. Nejhorší část je pádlování zpět. Je to vyčerpávající a vážně jsem v té chvíli litovala, že nemám dostatečné bicepsy. V budoucnu se teda budu snažit naučit nejet rovně, ale pod úhlem aspoň 45 stupňů, abych mohla sjet celou vlnu a taky trénovat, kdy vstát na prkně. Příští rok bychom chtěly s kámoškou jet do Hossegoru na Surf-trip, nebo si jen samy půjčit prkna a někam jet zkoušet. Taky mě láká windsurfing a vodní lyže, což určitě ještě letos s kamarády na přehradě vyzkoušíme:)


Na fotkách jsem já, mí spolusurfaři, náš instruktor nebo socha Duka Poao Kahanamoku - zakladatele moderního surfování.

Málem jsem zapomněla napsat, jak to bylo s mýma válečnýma zraněníma.) Prkno není kluzké, ikdyž je to plast, plast a plast. Takže se nemusíte bát, že uklouznete, zato jsem si pěkně spálila paže při veslování o okraj surfu a taky kolena při vstávání. Dokonce jsem si nějakým záhadným způsobem dovedla i odřít bradu.) Taky se vám nemůže stát, že spadnete a prkno vás setrvačností vezme po hlavě, je sice připoutané k vašemu kotníku, ale ještě njsem nslyšela, že by se to někomu stalo. Jen je třeba dávat si bacha na ostatní surfaře. Ikdyž z prkna seskočíte, ono pojede ještě chvíli dál a hrozí nebezpečí, že na někoho před váma najede. Takhle mě málem sejmula zhruba padesátiletá paní - jediné, co můžete udělat, když se na vás řítí prkno je (kromě snažení se mu uhnout) se potopit pod něj.)

31 komentářů:

  1. To je paráda, hned bych si to s Tebou vyměnila za typicky české propršené léto! :)

    OdpovědětVymazat
  2. musí to být úžasný zážitek, závidím! :))

    OdpovědětVymazat
  3. skvelee,uplne ti to zavidim,samozrejme v dobrom :)

    OdpovědětVymazat
  4. ty jo tak to ťa obdivujem že to dokážeš ...a závidím musí to byť užasne
    http://alicaletko.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. skvělý článek, mě teda surfování nikdy nijak nelákalo a nidky jsem k němu neměla tak báječnou příležitost jako ty, ale zní mi to zajímavě a vypadá to jako ohromná legrace!
    no co ty víš, třeba budeš za nějaký čas jezdit na surfařské závody jako rodilá hawaianka nebo australanka;)=)

    OdpovědětVymazat
  6. Muselo to být skvělé!! :) Ty vodní lýže chci taky zkusit na Hlučíně. :)

    OdpovědětVymazat
  7. super, děkuji za článek. hrozně mě rozesmálo jak si narovinu přiznala jak to bylo s tím chytáním vlny :-D prej paddle paddle staaaaand up :-D

    já si myslím, že ste dobří, že se vám povedlo všem tak rychle se na to prkno postavit, co jsem tak slyšela, tak někdy se to lidi nenaučí pořádně ani za týden..

    joo North Shore, tam to musí být super, často koukám na videa třeba z Pipeline a ty vlny jsou obrovskýýýý..

    OdpovědětVymazat
  8. Tvůj blog budu sledovat moc ráda :) jen musím přijít na to, jak to udělat :D Nějak mi to nejde..:DD Obdivuji tě, že jsi se surfu nebála :D Mně stačí, když si vzpomenu na sebe na snowboardu :D Kolik tak má voda stupňů na Hawai?

    OdpovědětVymazat
  9. To jsem rada, ze se vam clanek libil :D

    Kristina, dekuju!:D A voda tam je docela tepla, neumim to odhadnout ve stupnich, ale je vazne prijemna, vubec neni studena:)

    OdpovědětVymazat
  10. Parádní článek a fotky jsou krásný. :) Hned bych vyrazila!
    Jinak u mě na blogu probíhá giveaway, budu ráda, když se zúčastníš: http://stylebyveronika.blogspot.com/2011/07/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  11. to musí být úžasné , to moře je nádherné !

    OdpovědětVymazat
  12. Vážně skvělý článek. Žeru ho. Stejně si myslím, že bych na surfování neměla. :D

    OdpovědětVymazat
  13. jeeej :D super fotky, vyzerá to..tak zvláštne :D neviem si predstaviž že by niekto z mojich známych surfoval...ale vyzerá to faakt super :D

    OdpovědětVymazat
  14. já chcem ísť tiež! je tam prekrásne, túžila by som sa naučiť surfovať... :)

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuju vám za přízeň mému blogu, mám z toho fakt radost.)

    OdpovědětVymazat
  16. Bezvadný, já chci taky někdy zkusit surfovat! :D

    Svetřík nemám vůbec dlouho, takže ano, prodávají ho. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Jéé žít někde na pláži chodím každé ráno surfovat! :) Skvělý článek

    OdpovědětVymazat
  18. Líbí se mi to rozvlněné moře, musí to být skvělý pocit, bejt na sufru:)

    OdpovědětVymazat
  19. Tolko krát som našich prosila o surf..ale niee...ostali mi len oči pre plač!:D

    OdpovědětVymazat
  20. Amazing pictures and song :)
    I have never tried surfing though I would like to sometime...
    xo

    OdpovědětVymazat
  21. tak to by som si teda vyskúšala

    OdpovědětVymazat
  22. joj, surfovanie je môj sen už dlho :)

    OdpovědětVymazat
  23. Umm úžasné fotky. Seš dobrá, já bych spadla jen bych se na to postavila (na souši:D).

    OdpovědětVymazat
  24. vyzera to na super dovolenku! zavidim

    OdpovědětVymazat
  25. děláš si srandu!!! ty fotky jsou parááádníí a závidim ti tu havaj!!
    super super fotky!

    OdpovědětVymazat
  26. Hustý, hustý, hustý! Jsi dobrá! :) A to krásně modrý moře! Závidím! :) A jinak ti to na fotkách moc sekne! ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Sice trochu pozdě, ale jedno velké WOW!! Obdivuju tě.. Já jsem se teď vrátila po půl roce z Portugalska a mrzí mě, že jsem surfing nevyzkoušela, ale byla jsem na to srab.. Tak snad příští rok, nebo někdy v budoucnu.. Ale Havaj je Havaj, ta modrá voda.. Ach..

    OdpovědětVymazat