pátek 5. srpna 2011

Filmy


Kromě módy a hudby mě taky hodně baví filmy. Kdysi jsem si založila blog, protože jsem myslela, že po každém shlédnutém filmu bych na něj mohla napsat recenzi. Vydrželo mi to jen jeden film, protože jsem viděla nové snímky denně a nestíhala o nich psát. Prostě mě radši bavilo se dívat. V poslední době mě jich ale několik hodně zaujalo. Tři už jsem viděla, takže se vynasnažím tady o nich něco málo napsat a taky vám dám  tři tipy na některé, jejichž trailery mě zaujaly a zrovna si je stahuju s tím, že se na ně mrknu na dovolené.


1 - Zkus mě rozesmát /
Just Go With It
V hlavní roli Adam Sandler, můj oblíbený herec z dětství a Jennifer Aniston, která se mi líbila téměř ve všech filmech. Komedie. Nic jsem o tom nečetla, ale podle traileru se to zdá jako skvělá letní zábava. Nevím, co víc bych zatím řekla k ději, podívejte se na trailer.)

 

2 - Banksy: Exit Through the Gift Shop
Na tenhle snímek jsem se šla podívat do Vesmíru v rámci Colours of Ostrava. Ve festivalovém průvodci jsem si přečetla, že je to o street artistovi Banksym a to mi ke štěstí úplně stačilo :) Kdysi jsme o něm četli nějaký článek v angličtině, ale nic jsem o něm pořádně nevěděla, znala jsem jen jeho díla různě z novin, internetu nebo hlavně teda z Londýna, kde vystavuje své graffiti přímo na chodnících. Snímek o Banksym předčil má očekávání. čekala jsem nějaké nudné kritické dílko a la dokument, ale tohle mě vážně dostalo. Film je natočený domácí kamerou nějakého francouze, který prostě jednou dostal do ruky kameru a už ji nikdy nepustil. Tisíce a tisíce natočených pásek, které uskladňoval po domě, jeho rodina z toho šílela, ale on točil vesele dál, každou minutu svého života. Až se jednou dostal do společnosti steer artistů a začal je natáčet v noci při práci. Jeho enjvětším snem bylo natočit Banksyho - už tehdy slavného umělce, který se ale díkytomu, že graffiti je nelegální činnost, stále skrývá. Jednou se s ním teda díky náhodě seznámí, začne se s ním přátelit, pomáhat u a točit o něm film. Je to vážně skvělá podívaná, děj taky kromě toho frantíka komentuje i Banksy, který má ale stále kapuci a počítačově upravený hlas. Ve filmu jsou natočené všechny jejich kanadské žertíky a vtípky, které vystavili buď na ulicích nebo dokonce v galeriích, když se Banksy jako normální návštěvník dostal do galerie a vedle nejslavnějších malířů pověsil své obrazy - např. Monu Lisu s páskem přes oko a zase v klidu odešel. Záznamy z bezpečnostních kamer, které se ukazovaly v hlavních zprávách ten den v televizi ve filmu uvidíte taky. Docela mě mrzí, že trailer nestojí za nic, ale můžete mi věřit, ten film je pecka. A vůbec to není dokumeńt nebo nějaká katastrofa, přísahám, že se budete smát od začátku až po titulky.)



3 - Nezvaný host /
El Habitante Incierto
Dost mě mrzí, že tenhle film snad ani nemá české titulky. Pokud je někde najdete, dejte mi vědět. Je to španělský film, já jsem ho viděla v letadle, když jsem se vracela z Ameriky v původním znění s anglickými titulky. Byl to jediný horror na palubě, takže bylo jasné na co se budu dívat:) Začíná vcelku klasicky v obrovském domě bydlí muž středního věku, od kterého se právě odstěhovala manželka. Je večer a zvoní zvonek. U dveří stojí starší muž a potřebuje si zatelefonovat, že prý je telefonní budka venku rozbitá. U telefonu chce být sám, hlavní postava teda odchází do kuchyně, za chvíli se vrátí do obýváku, ale podivný návštěvník nikde. Projde celý dům ale po muži ani stopy. Všechno by se zdálo v pořádku, kdyby nezjistil, že budka venku funguje, u něj doma se dějí podivné věci a děti venku onoho podivína znají, ale nechtějí o něm mluvit. Pokud jsem si na začátku myslela, že poškozeným je ten, kterému dům patří, šeredně jsem se pletla, tenhle film skrývá víc než je strašení po domě a já měla, co dělat, abych občas nevyjekla přes celou palubu letadla (ano, dívala jsem se na něj v noci..). Není to ale jen o strachu, je v něm taky spousta zábavných scén a musím říct, že tenhle film jeho tvůrce promyslel do sebemenších detailů. Konec je taky absolutně nečekaný a neuvěřitelný. Však se na něj sami podívejte.)
 Bohužel jsem nenašla ani trailer s anglickýma titulkama, ale ke stáhnutí s nima normálně film je.



4 - Jmenuji se Oliver Tate /
The Submarine
Opravdu jsem nikdy nepochopila, proč dávat filmům v češtině názvy, které znamenají něco úplně jiného než ty, které mají filmy v originále. Tohle je jeden z nich. Mám ráda filmy jako Juno nebo Scott Pilgrim (špatně jsem se vyjádřila - Juno je můj nejoblíbenější film ever.) a tohle podle traileru a fotek vypadá jako něco podobného. Filmy o outsiderech budou asi navždycky moje srdcovka. Trochu mi stylem natočení připomíná Věčný svit neposkvrněné mysli, takže další plus.


5 - Melancholia
Kirsten Dunst v hlavní roli slibuje skvělý film. A počet článku, které jsem o filmu četla, taky. Katastrofické filmy o konci světa nejsou zrovna můj šálek čaje, ale tenhle film se nejspíš zapíše jako klasika. Na čsfd.cz jsem četla v recenzích, že režisér měl raději před natočením vysadit antidepresiva a že nestojí za moc. Já jsem se ale rozhodla ho shlédnout, tak doufám, že nebudu litovat. 



6 - The Virgin Suicides
Film, který mě zaujal úplně nejvíc a hodně se mě dotkl. Viděla jsem ho zase v letadle a vybrala jsem si ho podle režisérky - Sofia Coppola. Sofia je pro mě zárukou dobrých film, tomuhle dává body taky rok 1999, kdy byl natočený a hvězdné obsazení (Kirsten Dunst, Denny De Vito, Josh Harnette). Film, ve kterém hrají náctiletí Josh a Kirsten, o pěti sestrách Lisbonových, které všechny spáchají sebevraždu bez vysvětlení jakéhokoli důvodu, pokud teda nebereme jako seriózní důvod ten, který řekla doktorovi nejmladší z nich, když se jí nepodařila její první sebevražda a to: "Doktore, vy ale nevíte, jaké to je být třináctiletou holkou." Od shlédnutí mě neodradil ani fakt, že k němu nebyly titulky, takže jsem nerozuměla úplně každé větě. Určitě si ho musím ještě stáhnout a podívat se znovu, ale až trochu vyprchají emoce, protože tenhle snímek má vážně silný a děsivý děj. Všechno je to vlastně o "bezstarostném" létě, skupině teenagerů, prvních láskách a rodině Lisbonů, což je těch 5 sester a jejich příliš konzervativní pobožní rodiče, kteří ztělesňují naprosto typickou americkou rodinu z devadesátých let. Film je naprosto skvělý, zato s děsivým koncem, ale rozhodně jeden z nejlepších, co jsem kdy viděla a doporučuju vám ho shlédnout, třeba i bez těch titulků, pokud je nikde nenajdete - určitě se nenechte odradit, že nebudete rozumět.


25 komentářů:

  1. ani jeden neznám , a všechny mě zaujali určitě se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. zajímavé filmy, některé jsem viděla, jiné zatím ne, ale třeba na Melancholii se taky chystám :-)
    a jinak s Tebou naprosto souhlasím, úplně mě vytáčí překládání názvů filmů. největší vrchol pro mě bylo, když Step up přeložili do češtiny jako Let´s dance! :-o

    OdpovědětVymazat
  3. The Virgin Suicides je super film, a aj ten prvy - dobra komedia :))

    OdpovědětVymazat
  4. O Melancholii sem četla samou chválu, tak mě to taky celkem zajímá :) uvidíme, třeba časem stáhnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skus ma rozosmiať mám na DVD a naozaj som sa rozosmiala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Musím souhlasit s tím co jsi napsala o The Virgin Suicides. Zamilovala jsem se po něm do tvorby Sofie Coppoly. Je strhující a pět minut po tom co zkončil, jsem nemohla mluvit.

    OdpovědětVymazat
  7. Melancholiu si musím stiahnuť :)

    OdpovědětVymazat
  8. Z těch co jsi tu vypsala jsem viděla jen ten první a hned se zařadil mezi moje nejoblíbenější ! :D

    tak kdyby si náhodou měla někdy cestu do Prahy ozvi se a dohodneme se na nějakém focení :)

    OdpovědětVymazat
  9. 2. a 6. musim nutně zhlídnout! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Videla jsem jen Sandlera a některé scénky si doma pořád připomínáme, po dlouhé době dobrá komedie. Jinak dík za tip na ty další, jde se stahovat :)

    OdpovědětVymazat
  11. určitě se na nějaký mrknu! :) díky za typ!

    OdpovědětVymazat
  12. fúha ani jeden som nevidela a dokonca len o jednom z nich som počula :D nejako pozadu som asi..

    OdpovědětVymazat
  13. Virgin Suicides chcem určite vidieť a ten dokument o Banksym tiež!

    OdpovědětVymazat
  14. Melancholii "neudělala" ani tak Kirsten - spíš Charlotte=)

    OdpovědětVymazat
  15. Filmy s Adamem nemají chybu, vždycky se tolik nasměji :)
    Všechny filmy vypadají zajímavě, určitě se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  16. skús ma rozosmiať je tá najlepšia komédia akú som kedy videla :D

    OdpovědětVymazat
  17. Zkus mě rozesmát je nejlepší komedie jakou znám! :)

    www.lifewithmeggie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuju vám všem moc:) Určitě na ně mrkněte. Já teda včera dokoukala to Zkus mě rozesmát a souhlasím s váma, že to je hodně povedené - jedna z nejlepších komedií vůbec:)

    OdpovědětVymazat
  19. Láká mě Melancholia a The Virgin Suicides, takže určitě shlédnu!

    OdpovědětVymazat
  20. Thank you for your comment!!! Yes I follow you!! and, you follow me back?
    Besos, desde España, Marcela

    OdpovědětVymazat
  21. Creo que es muy fácil de encontrar guapa, al final del blog....

    OdpovědětVymazat
  22. Your blog is great

    Visit: http://trendybutterfly.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  23. děkuju za typy, určitě se na ně mrknu.:)

    OdpovědětVymazat
  24. Zkus mě rozesmát je úžasný film, jinak děkuji za typy,začnu stahovat:)

    OdpovědětVymazat