středa 12. října 2011

Film Tip: Jeden den


V pátek jsem doskákala o berlích do kina. A nelitovala jsem ani, když mi po hodině a půl trnula noha. Hlavně nevěřte recenzím v novinách a na netu, že je Jeden den romantická komedie. Není.
Je to tragické, dramatické, sentimentální, romantické a osudové. A hlavně hrozně smutné. Emma (Anne Hathaway) mluví tím nejšílenějším britským přízvukem, takže jsem jí nerozuměla skoro nic, nosí nejnemožnější oblečení, ve kterémvypadá tak doknale romanticky a je úžasně šílená. Ač má sama spoustu problémů a tápe, jestli její život vůbec za něco stojí, působí tím racionálním dojmem praktičtější kamarádky. Zato její kámoš Dex (Jim Sturgess) je mi bližší. Je iracionální, dětinský, bláznivý, spontánní a touží po úspěchu. Seznámí se po promoci na univerzitě v Edinburghu, ale dohodnou se, že budou jen přátelé, ikdyž t během dalších dvaceti let nespočetněkrát poruší.

Happy end ale nečekejte, ikdyž to bude vypadat idylicky, Emma a Dex si najednou uvědomí, že celé roky, chtějí jenom sebe, zasáhne osud a všechno skončí tragicky. Jasně, během filmu se budete smát, strašně smát, hlavně Emmině práci a jejímu šílenému dlouhodobému příteli, ale nakonec budete rečet jako želvy, to garantuju. V celém filmu hraje úžasná hudba a každý rok, ve kterém se příběh odehrává, vypadá, jako by byl vážně natočený v té době - od oblečení a účesů, přes hudební kulisu, životní styl až po styl natáčení. Nebude vás nudit nic z celého filmu, jen podle mě by byl mnhem lepší se šťastným koncem, příběh těchhle dvou lidí by se ti v životě zasloužil, ty promarněné roky by byly dost kruté i bez toho závěru.

Moc se mi líbil i výběr herců. Anne mám moc ráda, ale od teď ji mám ještě raději. V tomhle filmu byla podle mě fakt sama sebou. A ještě víc se mi líbil Jim, kterého jsem do té doby vůbec neznala. On je TAK dokonale nádherný!! :D Tohle sice nepatří moc do objektivní recenze, ale je to tak. Hrozně hezky se na něj celý film dívalo a myslím, že tvořil nejen povahově, ale i fyzicky dokonalý protiklad k sice hezké, ale tuctové Emmě jako povrchní uhlazený frajírek.) Jen mi přišlo, že stárnutí slušelo ve filmu víc Emmě, Dexter s přibývajícími šedinami a vráskami pomalu ztrácel charisma.

Viděli jste Jeden den? Souhlasíte se mnou, nebo máte na něj jiný názor? A pokud váháte, jestli jít, musím vás nějak přesvědčit, abyste šli. Půlnoc v Paříži, o které jsem psala už tady byl sice asi malinko lepší, ale i tenhle film se vás silně dotkne a rozhodně se vyplatí na něj jít.

12 komentářů:

  1. na film sa chystám..a knihu mám v pláne si čoskoro kúpiť :)

    OdpovědětVymazat
  2. souhlas :) s anne hathaway je skvělý film i láska a jiné závislosti, doporučuju! :)

    www.kavarenskapovalecka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Wuaaa zní to zajímavě.. :) škoda že nemám na takovéhle filmy s kým chodit do kina.. :D přítele bych na něco takového asi nedonutila..

    OdpovědětVymazat
  4. Na film sa tiež chystám, pretože milujem čokolvek v čom hrá Anne Hathaway. Takže ďakujem za recenziu. (:

    OdpovědětVymazat
  5. ten film chcem vidieť:) ďakujem za tip a recenziu :)

    OdpovědětVymazat
  6. myslím, že už jen fakt, že v tomto filmu hraje Anne, mě nutí se na něj podívat :)

    OdpovědětVymazat
  7. musím vidieť.
    žáner aj obsadenie hercov mi vyhovuje, takže verím, že sa mi to bude veľmi páčiť :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám ráda filmy s happy endy. Ale může to být zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to musím vidět ;), pěkně popsané, děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  10. Hi!! :)
    I really like, your blog, I follow you :D
    ... maybe if you have time, you could visit my blog too, and if you like it, follow me back ;)
    kisses!
    http://modacapitalblog.com

    OdpovědětVymazat