pátek 13. dubna 2012

København in spring


Spíš to vypadá jako zima a někde v Londýně, kvůli doubledackeru, že?:) Kodaň je hezké město, škoda, že jsem měla špatné počasí, pořádně se nachladila a přes Velikonoce měli zavřené všechny obchody (včetně obchoďáků a potravin, což jsem ještě v žádném jiném městě na Velikonoce nezažila). Díky těmhle nepříznivým podmínkám se nestalo jedním z mých oblíbených měst, ale jsem si jistá, že kdybych se tam vydala v jinou dobu s jinými lidmi, byla by to skvělá destinace už díky těm mnoha designovým muzeím, galeriím, obrovským plážím,.. Takže pokud se tam někdy vydáte, dobře promyslete počasí - v Dánsku je šílený vítr, chladný a hodně silný, takže ikdyž svítí sluníčko a na nebi ani mráčku, bude vám šílená kosa, kvůli severským větrům, které tam jsou na denním pořádku. Ty fotky, kde svítí sluníčko, jsou vlastně ty úplně nejchladnější.

Tohle jídlo a pití je z kavárny Norden na dolním konci nejdelší nákupní zóny v Evropě - Strøget. Jídlo je perfektní, obsluha milá a to kouzelné secesní prostředí. Perfektní pro všechny kavárenské poflakovače. Ceny jsou typicky dánské, tzn. pro Čechy nezvykle vysoké. (+moje fotka u zrcadla je na jejich toaletách, mají tam hořící svíčky, obrázky a květiny!!:D)
Italský hrášek. Ani nevíte, jak jsem jásala, když jsem ho v supermarketu uviděla (dokud byl otevřený, to jen ve čtvrtek, protože nebyl žádný významný Velikonoční svátek)! Můžete mi říct, kam se z našich obchodů vytratil čerstvý hrášek? Chápu, že teď u nás neroste, ale nechápu, proč když dovážíme banány z Ekvádoru, je problém dovézt hrášek třeba z té Itálie. (Hráškový problém řeším jenom protože ho úplně miluju, kvůli jiné zeleniny bych asi do českého importu nerýpala:D)
Tyhle fotky už se objevily na internetu dávno a možná, že jsem je někdy viděla už i ve Vogue, ale když jsem procházela hradem a královskýma komnatama a náhodou uviděla šipku do vedlejší místnosti na výstavu Severské ženy v Chanelu, šla jsem se na ni ještě jednou podívat.
Další moje oblíbená zábava - zábavní parky, lunaparky, kolotoče, poutě. Hádejte co, největší zábavní park v Evropě (a nejstarší) se otvíral po zimě přesně za týden od doby, co jsem tam byla.
HRCafé je klasika, kterou musím ve všech městech vždycky navštívit. Tentokrát jsem si nic nekoupila, protože všechny trička co tam měli už mám doma. :D
Vždycky miluju ochutnávání místní kuchyně. V Dánsku jsem si odpustila pølser, protože na uzeniny moc nejsem, ale lososa s krevetkama, místním kaviárem a tradiční dánskou omáčkou (jejíž název si nevzpomenu:) jsem zkusila a mohla bych to jíst každý den:))
V muzeu Hanse Christiana Andersena. Mezi vystavenými knížkami byla i jedna česká, jinak samé dánské, anglické a nějakým jiným nerozpoznatelným jazykem:))
Výstava Damiena Hirsta v Arkenu byla jedním z mých největších tamních designových zážitků. Damien sice není Dán, ale jeho díla miluju. Nikdy jsem neviděla jeho typického žraloka naloženého v lihu, zato jsem měla možnost spatřit rozřezanou krávu a prohlédnout si z druhé strany její vnitřenosti. Pro někoho, kdo chtěl dlouhou dobu studovat patologii, paráda!
Výloha Urban Outfitters, který jsem stihla ještě ve čtvrtek. Koupila jsem si knihu o módě, mám jich sice doma už pár, ale tahle mě zaujala, protože je obsáhlá, ale bez zbytečných informací. Každý umělec má jen dvojstránku nehledě na to, jaké slávy dosáhl, takže se do ní vejde spousta různých lidí a stylů. (Knihu uvidíte na blogu někdy příště. Asi v narozeninových dárcích:) Až druhý den, když jsem šla kolem a fotila tyhle zajíce, jsem přes výlohu viděla, že prodávají gramofonové desky a mezi nima i The XX a Lana Del Ray. Předtím jsem si jich nevšimla, protože obchod byl nacpaný lidma k prasknutí, což mě děsně mrzí, protože bych si je určitě koupila.

Takže takové bylo moje Dánsko:) Kdybyste měli nějaké otázky, je tu formspring, kde vám odpovím rychleji než tady:)

38 komentářů:

  1. Všetky fotky sú skvelééé! :)

    OdpovědětVymazat
  2. kocicko,patologie je uplne neco jinyho! za a) to nejsou vnitrnosti zvirat, za b) jsou to spis mrtvi lidi! a za c)patologove spis nez ze koukaji na mrtvy lidi, vysetrujou pod mikroskopem vzorky tkani, napriklad jestli tam neni nador!
    a ta fotka s temer vylitou polevkou se na blog fakt nehodi!
    jinak kodan miluju, a hrasky taky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D:D No OMG, to si snad delas srandu. Asi nevim, co je patologie. Snad sem napsala, ze me bavi to, co ostatnim prijde morbidni a nechutne, protoze sem chtela byt patolozka a vnitrek tela me fascinuje, at uz je to krava nebo clovek, to v tom nehraje roli. Tak si nech sve hloupe komentare, prosimte.

      Vymazat
    2. hmm vazne uzasna reakce! kdyz si chtela byt patolozka,tak proc si nezjistis co to je? prosimte.

      Vymazat
    3. :D :D tak se proboha chovej jako ze ti je osmnact!

      Vymazat
    4. vis vubec,ze patologove studujou medicinu a ne zemedelku ?
      ps. nauc se trochu komunikovat! kdyz ti nekdo rekne nejakou kritiku, nebo neco jinyho nez "jsi supr-nejlepsi-nejkrasnejsi" tak bys mela umet trochu reagovat.

      Vymazat
    5. Tak tohle snad neni ani kritika, to je tve nepochopeni textu a pak nepochopeni ironie. Co ti mam na to rict?:) Mne podle tveho vyjadrovani prijdes tak na 11 let maximalne, tak ti to teda vysvetlim, co a kde se studuje patologie vim, 18 mi jeste neni, ale i kdyby bylo, jinak nez smichem na tvoje pripominky reagovat nejde. Uz tvoje osloveni v prvnim komentari je nepatricne, my sme spolu ty domnele husy nepasly, ze jo .) Takze proto ta reakce, kdybys mi mela v planu v budoucnu neco slusne sdelit, uvidis ze na to budu slusne reagovat. Ale predpokladam, ze zase bude platit s blbcem se nedomluvis, takze ocekavam nejaky vysmesny urazejici komentar, ktery potvrdi mou domnenku o tvem "zralem" veku;)

      Vymazat
    6. no vidis ze to jde, takova reakce se mi libi.
      husy jsme spolu fakt nepasly,tak nevim jak mam vedet kolik ti je! ze je ti osumnact jsi psala na formspring. ze jo kocicko. ja tak rikam kazdymu,tak se nerozciluj!

      Vymazat
  3. Skvělé fotky :)! Jinak řešíme stejný problém s tím hráškem, taky nechápu proč ho nemůžou dovážet :D

    OdpovědětVymazat
  4. :D to docela nastve... Pekne fotky :) Ale jako v Dansku celkove nejsou moc ochotni otevirat obchody, vetsina pracovnich dob je 10-17 a treba v nedeli v obchodnim dome uplne zavreno a v sobotu 10-14?! Na to cesky clovek, ktery ma obchody dostupne 9-21 neni staveny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ze?:D Oni maji pry dokonce nejaky zakon, ze o nedelich musi byt vetsina obchodu zavrena, vyjimka je jen prvni a posledni nedele v mesici.

      Vymazat
  5. amazing pics!
    i'd love to visit copenhagen.
    i've heard so many good things about denmark in general.
    love the food and street pics.

    OdpovědětVymazat
  6. hrasek se dovazi, ted uz ho sezenes....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vazne? A nevis ve kterem supermarketu ho maji? Dekuju ti za info:)

      Vymazat
  7. Nádherné fotky opět a nejlepší jsou fotky jídla, ty miluju! ♥ Jinak mě napadlo, že by si mohla udělat nějaký článek o focení, fotíš vážně skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, Lucy, to me hrozne tesi:) Ale nevim, co bych do nej psala, nikdy sem se nic extra neucila a porad mi prijde, ze o tom nic moc nevim:D Popremyslim o tom:)

      Vymazat
  8. Tak tam bych se chtěla podívat! :)) I tak to tam muselo být skvělé! .)

    OdpovědětVymazat
  9. na té třetí fotce ti to strašně sluší ;) jinak krásné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezké fotky. :) V té kavárně muselo být krásně.
    Jinak mi nepřijde nijak hrozné, že mají obchody zavřeno, ale chápu, že to naštve. Když jsem žila v Německu, tak jsem si musela zvyknout, že tam obchody mají v neděli zavřeno a o svátcích také. Ale šlo to rychle a na druhou stranu to má něco do sebe - lidi jsou víc spolu, jdou třeba na procházku ven místo do obchodního centra. A myslím, že spousta prodavaček, co dělají 9-21 by pravidelně jeden den v týdnu doma uvítala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pro me to byla jedna z veci, co me tam trosku zkazila naladu, protoze sem mela seznam obchodu, kam sem chtela jit:D Jinak chapu, ze to ma i spoustu kladu, kdyz tam clovek bezne zije:)

      Vymazat
  11. z některých těch fotek ta zima přímo sálá, takže si dokážu živě představit to posezení v teple kavárny! kodaň mě díky tobě zaujala, jen ta zima vypadá dost nepříjemně :/

    OdpovědětVymazat
  12. Krásne fotky ...pozerám že ste sa mali naozaj fajn až na to premenlivé počasie že ano

    OdpovědětVymazat
  13. krásné fotkya a ty vypadáš nádherně!!

    OdpovědětVymazat
  14. the place is really amazing! <3 I wanna go there if I have chance.. the legend there is kinda scary me, about cut the head off and put it around the castle :o

    http://helena-nt.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  15. jednou bych se tam chtěla podívat. spíš než jižní Evropa se mi líbí více ta severní. krásné fotky, šíleně ti závidím :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tys měla hrášek! Taky ho miluju a taky takový hráškový problém každým rokem řeším :/ A Kodan vypadá skvěle, škoda toho počasí a zavřených obchodů :(

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji ještě jednou, lidi (už nemůžu psát holky, jupí!:D)

    OdpovědětVymazat
  18. Moc Ti to sluší.Krásné fotky a ta jídla yummi, yummi)

    OdpovědětVymazat
  19. teda, tak to jsi mela vazne slumu na to pocasi a zavreny obchody pres Velikonoce..ale i tak to tam podle fotek muselo byt krasny.. :-) hned bych nekam jela! :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Zavřené obchody?! Střelila bych se na místě. :D

    OdpovědětVymazat
  21. omnom
    tolik dobrůtek :)
    krásnej blog!

    OdpovědětVymazat