středa 5. března 2014

archi walks: Paris modern


Hotel Fouquet's Barriė architekta Edouarda Françoisa poblíž Champs-Elysées: obrys klasického pařížského domu haussmanova typu vyplněný betonem, inspirace skalním městem Petra. 



Zastřešený chodník v parku La Villette.


Dům Tristana Tzary od Adolfa Loose <3 na Montmartru.


Niemeyerovská Brasília je zmenšena i v Paříži. Jedná se o sídlo francouzské komunistické strany a Neiemyer jej navrhl z přátelství s představiteli komunistické strany bez nároku na honorář.


Maison La Roche mého nejoblíbenějšího Le Corbusiera <3. Nachází se v zapadlé uličce nedaleko Boulogneského lesíku. Byla jsem z ní nadšená, škoda, že v ní nechali jen málo nábytku, protože na dobových fotkách vypadá zabydlená tisíckrát lépe. Snad se příště v Paříži stihnu zajet podívat i na Villu Savoye v Poissy.


A u Corbusiera ještě zůstaneme. Po La Roche jsem se vydala ještě do jeho Studia-Apartmentu nedaleko. Celý činžovní dům je jeho návrh, včetně všech bytů a jeho vlastního střešního apartmánu. Je na něm perfektní úplně vše a dokázala bych si představit v něm žít. Nejvíc mě zaujaly čtvercové otočné dveře, okenní mozaika, slavné chaise-longue a hlavně hlavně hlavně dokonalá terasa, kde jsem strávila aspoň 20 minut. 


Ne moc hezká večerní fotka panoramatického kina La Géode od dvojice Adriena Fainsilbera a Gérarda Chamayou. Byla jsem samozřejmě i uvnitř na krátkém filmu o Jeruzálémě. Uvnitř se promítají jen naučné filmy nebo si můžete přijít poslechnout operu. Když překonáte počáteční točení hlavy a nevolnost, stojí to za to!


Další zajímavost parku v La Villette nedaleko La Géode. Tentokrát  červené objekty širokého využití Bernarda Tschumiho. Hlavně večer v dešti byl celý park impozantní, řeka ho odděluje s La Géode a Muzeem vědy a techniky, zatímco na druhé straně navazuje taky zajímavá stavba Muzea hudby.


Socho-kašna u St. Sulpice v mé milované čtvrti St. Germain des Prés od Charlese Daudelina věnovaná jako dárek od Quebecké vlády.


Dům naproti Musée du Quai Branly.


A Muzeum Branly Jeana Nouvela, o jehož stavbu velmi usiloval Jacques Chirac, uvnitř najdeme mimoevropské umění, hlavně umění Afriky a Oceánie.


Slavné Centre Pompidou Piana a Rogerse, na kterém se participoval i J. Kaplický. <3 Poprvé jsem byla na střeše, ze které je díky perfektní lokaci nádherný výhled na Paříž a Eiffelovku, který jste mohli vidět na několika fotkách v minulém článku o Paříži tady. Líbí se mi eskalátory zvenčí a úžasná střešní terasa.


The Biscornet Building od BP Architectures se nachází přímo na Place de la Bastille. V poslední době mě baví tyhle hry s barvami při otevírání/zavírání oken, které ještě uvidíte v článku z Berlína a něco podobného i u nás udělal např. Projektil <3 na Sluňákově.


Ještě jsem toho hodně nestihla a už se těším na příští cestu - to dám i tour po super skvělých obchodech &OtherStories, COS a Comptoir des Cottoniers, do kterých jsem se zamilovala v Berlíně, snad brzy!*

8 komentářů:

  1. všechny fotky jsou tak krásné

    OdpovědětVymazat
  2. ó konecne nejake zaujimave fotky z Pariza, pretoze ma uz nebavi pozerat sa na fotky Eifelovky a tak ;) preco mas rada Le Corbusiera? (som zvedava, co mi odpovies ;) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem ještě nestihla přečíst žádnou jeho biografii a moc toho o jeho životě nevím, proto je můj důvod značně prozaičtější - má přístup k architektuře, který se mi líbí, stavěl i funcionalistické nebo brutalitní stavby, ale vždycky je bral jako umělecké dílo a jeho stavby jsou na fotkách nádherné, úplně jako obrazy, které bych si klidně pověsila po bytě. Navíc jde za nimi vidět výzkum, snaha o inovaci, třeba ty otočné čtvercové dveře na fotkách nebo střecha Unité d'Habitation v Marsaille s bazénkem. Nebo pokračování ve Vitruviových proporcích v Moduloru. A navíc se mi prostě z estetického hlediska od něj líbí úplně vše :)

      Vymazat
  3. Krásné fotky krásných míst! Tyhle posty miluju <3 :o)

    OdpovědětVymazat
  4. krásný a zajímavý! taky jednou jinej pohled na tak známou Paříž :)

    OdpovědětVymazat
  5. konečně vidím fotky:-) mamka

    OdpovědětVymazat
  6. perfektný príspevok, téma je mi blízka, čoskoro bude u mňa podobný z Lyonu, zajtra tam dávam (nielen) architektonickú prechádzku. teším sa na viac podobných tipov :))

    OdpovědětVymazat